Mai évfordulóink – 2018. október 13.

A Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. október 13., szombat

a Nap kél 6.59, nyugszik 18.00 – a Hold kél 11.29, nyugszik 20.51 órakor

mottó: “Az igazsággal szemben minden hasonlat sántít.” Mikszáth Kálmán

– Kálmán és Ede napja. A Kálmán név eredete nem tisztázott, talán török eredetű, de a magyarban is ősidők óta létezik. Az Ede is megvolt már az Árpád-korban, de eredeztethető az Edwardból, illetve az Eduardból is. Ma Jakab, Jákob és Teofil nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma van például Szent Kárpusz és Papilász vértanúk emléknapja. Pergamon városából származtak, és már fiatalon vezető tisztségre tartották méltóaknak őket. Kárpuszt püspökké is felszentelték, ő pedig diakónusává maga mellé vette Papilászt. Mindketten Decius császár keresztényüldözésének lettek az áldozatai, sőt velük együtt többeket is meggyilkoltak. Nagy nehezen, tegyük hozzá, mert Kárpusz és Papilász sértetlenül mászott ki a tüzes kemencéből, így végül lefejezték őket. Vértanúhalált szenvedett a III. század elején Szent Florenciusz is, akinek bűneit súlyosbította, hogy többeket is megtérített.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 70 éve született NUSZRAT FATEH ALI KHAN pakisztáni énekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 195 éve született a Nógrád megyei Herencsényben LISZNYAI DAMÓ KÁLMÁN költő. Ügyvéd volt, és táblabíróként tevékenykedett Nógrád vármegyében. Részt vett a szabadságharcban, személyesen ismerte Petőfi Sándort. Később költőként is Petőfit utánozta, tehetségben persze a nyomába se érhetett, ő is írt például Nemzeti dal címen egy költeményt, amely bízvást nevezhető borzasztónak. Ráadásul alakított egy vándortársulatot, költőtársaival, színészekkel sőt egész cigányzenekarral járta az országot, s az előadásokon jórészt saját verseiket adták elő. Különben nem volt tehetségtelen költő, egy-két remek költeménye is fennmaradt, ám ritka öntelt ember volt, s ezért csak úgy ontotta magából értéktelen hazafias verseit. A nagyközönség nem tudta kellő kritikával értékelni költészetét, népszerűsége a legnagyobbakéval vetekedett. Pedig jellem dolgában sem közelítette meg őket, szinte állandóan részeg volt, s végül alkoholmérgezésben halt meg.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves CHRISTIANE HÖRBIGER osztrák színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves TISHA CAMPBELL amerikai színésznő, a Suli láz, a Ne légy barom és a Gyilkos tánc című film szereplője. Ma ünnepel még:

– FORGÁCS PÉTER (1957) színész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

– KELLY PRESTON (1962) amerikai színésznő, az Ikrek, a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, az Alkonyattól pirkadatig, a Nekem 8, A szentfazék és a Miről álmodik a lány című film szereplője, a világhírű filmszínész, John Travolta felesége.

– PAUL SIMON (1941) amerikai énekes, dalszerző, a Simon és Garfunkel duó egyik fele.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.