Mai évfordulóink – 2018. október 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. október 22., hétfő

a Nap kél 7.13, nyugszik 17.44 – a Hold kél 17.14, nyugszik 4.18 órakor

mottó: “Az, amit teszünk, sokkal fontosabb magunknál.” Catherine Deneuve

– Előd napja. Tősgyökeres, ősi magyar név, elsőszülöttet jelent, s már a hét vezér egyike is viselte. Ennek ellenére igazán sosem volt népszerű, manapság pedig kimondottan ritka. Ma Inge és Szalóme nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A római katolikusok ma Fiesolei Szent Donátra emlékezhetnek, különösen az írek, hiszen a jeles férfiú ír volt. Egyszer elzarándokolt Rómába, ahol felfigyeltek képességeire, és Fiesole püspökévé tették. 876 körül halt meg. A görög egyházban is egy püspök emlékét idézik fel, Szent Aberkét, aki Hierapoliszban volt püspök, de bejárta Szíriát, Mezopotámiát és Kis-Ázsiát, és útjai során sokakat megtérített, számos csodát tett, például betegeket gyógyított. Mindenhol lerombolta a pogányok templomait is. Tisztes kort ért meg, 73 évet élt, és halála idejét előre megjósolta. 167 körül hunyt el.

Ma: – Ma van az Iskolai Könyvtárak Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve nyílt meg a New York-i METROPOLITAN OPERA, a világ egyik legtekintélyesebb zenés színháza.

– 105 éve született ROBERT CAPA magyar származású amerikai fotóriporter. A fotótörténet legjelentősebb haditudósítója volt. Háborúellenes felfogást tükröző harctéri felvételeivel vált ismertté; a spanyol polgárháborúban készült “A milicista halála” című felvétele, amellyel világhírnevet szerzett. Tudósított a japán-kínai háborúról, a II. világháborúról, majd az indokínai harcokról. Indokínában érte a halál is, aknára lépett.

– 135 éve született Budapesten JACOBI VIKTOR zeneszerző. Sok világsikert aratott operett szerzője, amikor Leányvásár című darabja színre került – s kirobbanó sikert aratott – a korabeli sajtó így írt: “…a nézőtér alig ocsúdik fel meglepetéséből, annyi eredeti és üdítő muzsika szórakoztatja.” Jacobi a Leányvásárral ünnepelt szerző lett Magyarországon, nemzetközi hírnevét azonban másik, 1914-ben bemutatott Sybill című operettjének köszönhette. E darab premierjére távoli országokból is sokan érkeztek, s egy angol alighogy lement a függöny, azonnal megvette a Sybill angliai és amerikai bemutatásának jogát, így azután csakhamar már Londonban próbálták a darabot. A háború azonban közbeszólt, a próbák abbamaradtak, s Jacobi alig tudott kimenekülni Angliából. Amerikába ment, s nemsokára New Yorkban meg is halt. 38 évet élt.

– 45 éve hunyt el PABLO CASALS spanyol gordonkaművész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves CATHERINE DENEUVE francia színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves BRIAN BOITANO amerikai műkorcsolyázó, kétszeres világbajnok, az 1988-as olimpián a férfi egyéni aranyérmese.

– 70 éves DEBBIE MACOMBER amerikai írónő. Nem egy képzett intellektuel, mindössze középiskolát végzett, és négy gyermekes családanyaként a konyhaasztal sarkán kezdett írni. Ehhez képest igen sokra vitte, számos bestseller írt, és féltucat regényét filmesítették meg. Könyvei világszerte népszerűek, magyarul is sok olvasható. Legújabban magyarul megjelent regénye a pár napja megjelent Szerelem karácsonyra. (A Kalendárium Press webáruháza az írónő születésnapja alkalmából féltucat könyvét kínálja 25% kedvezménnyel. A részleteket lásd külön posztban!)

– 65 éves CSEPREGI ÉVA popénekesnő, a Neoton együttes, majd a Neoton Família énekesnője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 75 éves JAN DE BONT holland operatőr, filmrendező, a Cujo, A Nílus gyöngye, a Drágán add az életed, a Vadászat a Vörös Októberre, az Elemi ösztön és a Halálos fegyver 3. című film operatőre, a Twister, Az átok és a Lara Croft: Tomb Raider 2. – Az élet bölcsője című film rendezője.

– 80 éves DEREK JACOBI brit színész, A Sakál napja, az Odessa-ügyirat, az V. Henrik, a Meghalsz újra, a Basil, a Gladiátor, a Gosford Park és az Elszállt szerelem című film szereplője.

– 80 éves CHRISTOPHER LLOYD amerikai színész, a több folytatást is megért Vissza a jövőbe, a Dennis, a komisz, a Kölcsöngyerek visszajár és a Kedvenc marslakóm című film szereplője, az Addams Family-filmekben Fester Addams bácsi alakítója.

– 50 éves SHAGGY jamaikai énekes, egyebek mellett az Oh Caroline, az In The Summertime reggae és a Boombastic című dal előadója. Ma ünnepel még:

– JEFF GOLDBLUM (1952) amerikai színész, A nagy borzongás, a Silverado, A Függetlenség Napja, az Ármány és szőke, A földi lányok csábítók, az Örült majom, valamint a Jurassic Park és Az elveszett világ című film főszereplője.

– MIKÓ ISTVÁN (1950) színész, komikus, rendező, emlékezetes Svejk és a Hyppolit, a lakáj Schneider úra, az egykori Arizona Színház, majd a soproni Petőfi Színház volt igazgatója.

– MIROSLAV SATAN (1974) szlovák jégkorongozó, a New York Islanders volt csatára, a 2002-ben világbajnoki címet szerzett szlovák válogatott kapitánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.