Mai évfordulóink – 2019. január 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 6., vasárnap

a Nap kél 7.31, nyugszik 16.08 – a Hold kél 7.42, nyugszik 16.36 órakor

mottó: “A siker íze akkor a legédesebb, ha keserű szájízzel kapod.” Anthony Minghella

– Boldizsár napja. Valójában Gáspár, Menyhért és Boldizsár napja van ma, a háromkirályok ünnepe, akik az újszülött Jézust meglátogatták Betlehemben. Természetes tehát, hogy a nevek eredete héber. Ma köszöntsük Anasztáz nevű ismerőseinket is!

– Ma van Vízkereszt, az egyház nyelvében epiphania, amely a karácsonyi ünnepek zárónapja, s egyben a farsang kezdőnapja is. A Vízkereszt elnevezés Jézus megkeresztelkedésére utal, s ma emlékezünk a Háromkirályokra is. Gáspár, Menyhért és Boldizsár volt az, aki az újszülött Jézust meglátogatta Betlehemben. A pravoszláv országokban viszont e napon ünneplik Jézus születésnapját, azaz a Karácsonyt. Ez régebben máshol is így volt, ám amikor a Karácsony a római egyházban december 25-re került, népszerűsége miatt meghagyták a január 6-t is.

– A Vízkereszt a népi kalendáriumban is jeles nap, a házak szemöldökfájára ilyenkor írták fel a három királyok nevének kezdőbetűit, s a felirat aztán egész évben óvta a házat és lakóit.

Ma: – Ma van Somogy Napja, arra emlékezve, hogy 1498-ban e napon adott címer- és pecséthasználati jogot a vármegyének II. Ulászló.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve hunyt el THEODORE ROOSEVELT amerikai politikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el TICHY LAJOS labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves MIKE BOIT kenyai atléta, a középtávfutás egykori klasszisa, a müncheni olimpián a 800 méteres síkfutás ezüstérmese.

– 50 éves NORMAN REEDUS amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves ILIE DUMITRESCU román labdarúgó, a Steaua Bukarest, a Tottenham, a Sevilla és a West Ham United egykori játékosa, háromszoros román bajnok és kétszeres román kupagyőztes, az 1994-es világbajnokságon meglepően jól szerepelt válogatott kiválósága.

– 55 éves HENRY MASKE német ökölvívó, világ- és háromszoros Európa-bajnok, az 1988-as olimpián a félnehézsúly aranyérmese, majd az IBF profi szövetség volt világbajnoka.

– 45 éves TIARÉ SCANDA mexikói színésznő, a Julieta című filmsorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– ROWAN ATKINSON (1955) angol színész, komikus, a tévéből jól ismert Mr.Bean alakítója, a Nagy durranás 2., a Négy esküvő és egy temetés, valamint a Bean – Az igazi katasztrófafilm című film főszereplője.

– FERNANDO CARILLO (1966) venezuelai színész, a magyar képernyőkön is népszerű Rosalinda és Maria Isabel című filmsorozatok főszereplője.

– NIGELLA LAWSON (1960) angol tévészakácsnő, a Nigella falatozója című műsor háziasszonya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.