Mai évfordulóink – 2019. január 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 10., csütörtök

a Nap kél 7.30, nyugszik 16.13 – a Hold kél 9.59, nyugszik 20.35 órakor

mottó: “Nem igazság, hogy a pornószínészek nem művészek, hiszen a némafilmekben is csak a testükkel játszottak a sztárok.” Linda Lovelace

– Vilmos és Vilma napja. Mindkettő latin eredetű név, s közös ősből, a Villemusból származnak. Ez aztán Vilhelmus formában is kezdett terjedni, s ezt vették, illetve alakították át az európai nyelvek. A magyarok a férfiak számára Vilmossá, a nőknek Vilmává formálták. Ma köszöntsük Melánia nevű ismerőseinket is! Az ő nevűk görög eredetű, jelentése; sötét.

– Ma van Szent Vilmos emléknapja. Tekintélyes család gyermekéből lett cisztercita szerzetes, majd Bourges érseke volt, és keményen védelmezte az erkölcsöket a királyi hatalom túlkapásaival szemben, ami akkoriban igen nagy bátorságot követelt. 810 esztendeje, 1209-ben halt meg, a bourges-i katedrálisban temették el, s olyan nagy megbecsülésnek örvendett, hogy III. Honorius pápa halála után rekordgyorsasággal, mindössze kilenc évvel avatta szentté.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 70 éve született LINDA LOVELACE amerikai pornószínésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 250 éve született MICHEL NEY francia marsall. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 195 éve hunyt el I. VIKTOR EMÁNUEL szárd király. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves GEORGE FOREMAN amerikai profi ökölvívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves STEVE MARLET francia labdarúgó, az Olympique Lyon és a Marseille volt játékosa, 23-szoros válogatott. Ma ünnepel még:

– MÉCS KÁROLY (1936) színész, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A kőszívű ember fiai, az Esős vasárnap, a 80 huszár és a 141 perc a befejezetlen mondatból című film szereplője.

– REPKA ATTILA (1968) birkózó, négyszeres Európa-bajnok, a barcelonai olimpián a 68 kilogrammos kötöttfogás győztese.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.