Mai évfordulóink – 2019. január 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 16., szerda

a Nap kél 7.27, nyugszik 16.21 – a Hold kél 12.25, nyugszik 1.58 órakor

mottó: “A méltó halál minden vétekre váltság.” Vittorio Alfieri

– Gusztáv napja. Az ősi skandináv nyelvekből ered, az ó-svédben már ismert nevet a gótokkal kapcsolatban emlegették, eredeti jelentése is: a gótok támasza. Bár az összes európai nyelvben elterjedt, igazán népszerű a svédeknél maradt, sok királyukat hívták így a történelem során, s a jelenlegi uralkodó, Károly Gusztáv is második neveként viseli. Ma Stefánia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Marcell pápa és Cappenbergi Szent Gottfried emlék-napja. Szent Marcell a Diocletianus-féle egyházüldözést követően ült Szent Péter székében, s nagy erőfeszítéseket tett a szétzilált egyházszervezet újjászervezéséért. Jutalma számkivetés lett. Szent Gottfried dúsgazdag grófi család sarjából lett premontrei szerzetes, Krisztus szegénye. Lemondott a vagyonáról és hatalmáról, hogy életét a hitnek szentelje. Tettéért nem csak becsülték, de kortársai közül sokan bolondnak tartották. 1127-ben hunyt el, mindössze harmincéves korában.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 40 éve született AALIYAH amerikai popénekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 270 éve született VITTORIO ALFIERI olasz drámaíró és költő. “A szabad ember példaképe” volt, akinek “halhatatlan hangjától a zsarnokok mindig félni fognak”. A szabadság iránti vágyát fejezte ki költeményeiben, tragédiáiban, értekezéseiben és híres önéletrajzában egyaránt. A zsarnokságról című művében Machiavellivel vitatkozik, és az uralkodókról igen érdekes megállapításokat tesz. Egy helyütt ezt írja például: “A fejedelem legszívesebben kiirtaná az irodalmat, ha megtehetné. Minthogy azonban nem irthatja ki, helyesnek találja magát az irodalom jutalmazójának és támogatójának tüntetni fel, amely támogatás szónak velejárója a tiltás.”

– 50 éve született Budapesten ENGRICH MARIANN karatézőnő. A keleti küzdősportok egyik legtehetségesebb magyar versenyzője volt, tekvandóban világbajnokságot, kick-box-ban pedig Európa-bajnokságot nyert, de magyar bajnoki címet még sotokanban is szerzett. 1987-ben ő volt az Év sportolónője, ami egy nem igazán közismert sportág képviselőjétől egészen szenzációs teljesítmény. Nemcsak remek sportoló volt, de rendkívül szép, csinos nő is, híre külföldre is eljutott, a világhírű színész, Rutger Hauer még egyik filmjébe is meghívta. De a meghívásnak már nem tett eleget, 1996 novemberében öngyilkos lett.

– 120 éve született JÓZSEF JOLÁN, József Attila nővére. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves KATE MOSS angol szupermodell. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves HERNÁDI MIKLÓS író, szociológus, műfordító, a Közhelyszótár és a Kisbetűs történelem című könyv szerzője, Murphy törvénykönyvének magyarra ültetője.

– 85 éves MARILYN HORNE amerikai operaénekesnő, a leghíresebb operaházak egykoron ünnepelt mezzoszopránja.

– 60 éves SADE nigériai születésű brit énekesnő, a Smooth Operator és a No Ordinary Love című dal előadója. (A továbbiakat lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– CSONKA ANDRÁS (1965) színész, egyebek mellett a Hotel Menthol, a Család ellen nincs orvosság, a Furcsa pár, a Grease, a Hair és a Funny Girl című darab szereplője, a Família Kft. című tévésorozatban Pici alakítója.

– HEGYI BARBARA (1966) színésznő, az Elveszett paradicsom, A halálraítélt, a Vigyázók és A magzat című film szereplője.

– MICHELLE WILD /VAD KATALIN/ (1980) egykori pornószínésznő, a Jóban Rosszban című filmsorozat közreműködője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.