55 éve született JANI LANE

Február 1-jén 55 éve született JANI LANE amerikai rockzenész

Hősünk a Warrant névre hallgató, viszonylag jónevű amerikai heavy metal banda énekese volt. Jani barátunk az Ohio állambeli Akron városában született, méghozzá a prózai John Patrick Oswald néven.

18 évesen alapította első együttesét Cyren néven, s érdekesség, hogy ott még a dobok mögött ült. 1983-ban költözött Floridába, majd Los Angelesbe, ahol már létezett a Warrant. Janit egy rivális bandából csábították az akkor még ismeretlen, a napi betevőért is keményen megdolgozó együttesbe. Végül 1988-ban szerződtette őket a Columbia cég, első nagyobb dobásuk a Bill és Ted oltári kalandja című film egyik dala volt. Mivel a Columbia késlekedett lemezük kiadásával, kölcsönpénzből album és sláger nélkül indultak első turnéjukra, ami elképesztően sikeresre sikeredett. Nem csoda, hogy a Dirty Rotten Filthy Stinking Rich című debütáló albumuk kétszeres platinalemez lett, miként második, Cherry Pie című albumuk is – a címadó dalhoz készült klipet viszont több tévé nem sugározta, mert túl szexisnek minősítették. A Warrant változatos pályát futott be, tagjai voltak csődben és a csúcson, készítettek lemezt lágy balladákkal és a grunge hatása alatt, Jani pedig szólóban is próbálkozott.

Egészen 2011-ig, amikor egy szállodai szobában halálra itta magát: alkoholmérgezés vitte el 47 évesen. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.