Mai évfordulóink – 2019. február 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 1., péntek

a Nap kél 7.11, nyugszik 16.45 – a Hold kél 4.47, nyugszik 13.42 órakor

mottó: “Egyetlen jó szót hordj csupán szívedben, s hogy mennyit ér, egy óra majd kitárja.” Hugo von Hofmannsthal

– Ignác napja. A név latin eredetű, s a tűz jelentésű ignis szóból alakult ki. Az ókorban Ignatius formában volt használatban, s ennek rövidülése a mai változat. Ma Szevér, Brigitta és Gitta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Pioniosz vértanú emléknapja. A Decius császár alatti keresztényüldözések idején élt Szmirnában, s akkor derült ki a vallása, amikor megtagadta, hogy a pogány római isteneknek áldozzon. Nyilvános perében emelt fővel vállalta kereszténységét, védőbeszédében is inkább a hitet, semmint magát védte, s kijelentette: “Hűséges maradok Mesteremhez, és inkább meg akarok halni, mint hogy a szava ellen szóljak, életre-halálra harcolok azért, hogy meg ne hamisítsam azt, amit tanultam, és amire másokat is tanítottam.” A szörnyű kínzások alatt sem tört meg, s bátran ment a máglyára. 250 tavaszán szenvedett mártírhalált.

Ma: – Ma van Magyarországon a Köztársaság Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 360 éve született JAKOB ROGGEVEEN holland tengerész. 1721-ben indult el híres dél-tengeri útjára, hogy felkutassa a déli szárazföldet, s bár eredeti célját nem érte el, útja nem volt hiábavaló. Ő fedezte fel ugyanis a Szamoa-szigeteket és a Húsvét-szigetet, ez utóbbit 1722. április 6-án, azaz húsvét napján.

– 145 éve született HUGO VON HOFMANNSTHAL osztrák író, költő. Az akárki című misztériumjátéka a legismertebb műve, de sokat játsszák A rózsalovag című darabját is, amelyet Richard Strauss zenésített meg. Egyik alapítója volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak.

– 20 éve hunyt el KÁRPÁTI RUDOLF vívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 165 éve hunyt el LANDERER LAJOS nyomdász. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 5 éve hunyt el MAXIMILIAN SCHELL osztrák színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves FRANCO CAUSIO olasz labdarúgó. Több első osztályú olasz klubot is megjárt, legszebb éveit a Juventusban töltötte, a kiváló jobbszélső hat olasz bajnokságot nyert velük, s UEFA Kupa-győzelemnek is örülhetett. A válogatottban is sok siker részese volt, játszott például az 1982-ben világbajnokságot nyert nemzeti tizenegyben. Mezőnyjátékoshoz képest igencsak idős korában, közel negyvenévesen vonult vissza a Triestina csapatából, majd sportmenedzser lett.

– 60 éves BARBARA AUER német színésznő, A lányom az enyém, a Különös karácsony, a Klarinétszóló, a Stille Nacht – Heilige Nacht és a Belső Biztonság című film szereplője.

– 50 éves GABRIEL BATISTUTA argentin labdarúgó, a Fiorentina egykori csatára, az argentin válogatott volt gólkirálya, a népszerű Batigol.

– 40 éves RACHELLE LEFEVRE kanadai színésznő, az Ismerős arc, a Nézz az égre, a Karácsony és a Félelmetes folyó című film szereplője, a Twilight-filmekben Victoria alakítója.

– 50 éves LINUS ROACHE angol színész, A galamb szárnyai, a Sziámi naplemente, a Hart háborúja és a Váltságdíj című film szereplője.

– 55 éves SPOLARICS ANDREA színésznő és rendező, korábban a Bárka Színház, 2015-től a budaörsi Latinovits Színház tagja. Ma ünnepel még:

– D. TÓTH KRISZTA (1975) műsorvezetőnő, az RTL Klub, majd MTV híradójának hírolvasója, azt követően a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója, a Panoráma és a Szempont című magazin volt műsorvezetője, népszerű gyerekkönyvek, például a Lolamesék szerzője.

– SHERILYN FENN (1965) amerikai színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Twin Peaks című filmsorozat, valamint a Végzetes ösztön, a Meridian, a Vágyak találkozása, A kísértet és a Dobozba zárt szerelem című film szereplője.

– MOLNÁR FERENC (CARAMEL) énekes, a Megasztár 2. szériájának győztese.

– STÉPHANIE (1965) monacói hercegnő, a néhai III. Rainier herceg legkisebb gyermeke, a mostani uralkodó, II. Albert herceg testvére.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.