Mai évfordulóink – 2019. február 18.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 18., hétfő

a Nap kél 6.45, nyugszik 17.11 – a Hold kél 15.40, nyugszik 6.06 órakor

mottó: “Aki jelentéktelen emberek ellen harcol, nem nyerhet semmit.” Michelangelo

– Bernadett napja. A hasonló kiejtésű francia női név magyar megfelelője, és a Bernát női párja. A férfi változat eredeti jelentése: erős mint a medve, a nőkre ez persze nem vonatkozik.

– A görög katolikusok ma Szent Fláviánra és Szent Agapitra emlékeznek. Flávián konstantinápolyi pártiárka volt, s 449-ben az okozta a végzetét, hogy részt vett az ún. “rabló zsinat”-on, amelyen az igazhitű papok ellen szervezkedők úgy összeverték, hogy három napi szenvedés után meghalt. Agapit a IV. században a frígiai Szinadé püspöke volt, előtte pedig katona. Kényszerűségből persze, Licius császár soroztatta be erős fizikuma miatt. Ö a szolgálata alatt vértanúságot is szívesen szenvedett volna, de a lándzsadöfést túlélte. îgy végül békés öregségben hunyt el.

Ma: – Ma van Gambia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 455 éve hunyt el MICHELANGELO BUONARROTI olasz szobrász, festő és építész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves JOHN TRAVOLTA amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves MATT DILLON amerikai színész, a Rablóhal, A Broadway vérszopói, a Facérok, a Golden gate, a Majd megdöglik érte, A boldogító nem, a Vad vágyak és az Érzéki csalódás című film szereplője.

– 45 éves JEVGENYIJ KAFELNYIKOV orosz teniszező, kétszeres Grand Slam-győztes, ausztrál bajnok, a világranglista egykori 3. helyezettje.

– 45 éves NADINE LABAKI libanoni filmrendezőnő, színésznő, a Karamell című film írója, rendezője és főszereplője, a tavaly Cannes-ban is kitüntetett és az idén Oscar-díjra jelölt Capharnaüm című film készítője.

– 85 éves PACO RABANNE francia divattervező, a világ egyik leghíresebb divatdiktátora, csodálatos, de hordhatatlan ruhák készítője, aki kollekcióját pár éve a budapesti Operaházban is bemutatta. Ma ünnepel még:

– ROBERTO BAGGIO (1967) olasz labdarúgó, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, az 1993-as Aranylabda kitüntetettje, 1994-ben a világ legjobb játékosa.

– LORENA HERRERA (1967) mexikói színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Maria Isabel című filmsorozatban Lucrecia alakítója.

– SZABÓ ISTVÁN (1938) filmrendező, az Álmodozások kora, a Szerelmesfilm, a Tűzoltó utca 25., a Budapesti mesék, a Bizalom, a Redl ezredes, a Hanussen, a Találkozások Vénusszal, az Édes Emma, drága Böbe, a Mephisto, A napfény íze, a Szembesítés, a Csodálatos Júlia és a Rokonok című film készítője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.