85 éves KULCSÁR GERGELY

Március 10-én 85 éves KULCSÁR GERGELY atléta

Fiatalon sok sportágat kipróbált, előbb focizott, kapus volt, de a csatárok állandóan összerugdosták, így hamar elege lett a dologból. Azután kézilabdázott, s akkor pecsételődött meg a sorsa, amikor az érettségi évében megnyerte a középiskolások gránáthajító versenyét.

Így lett dobóatléta, amit kezdetben nem nagyon szeretett, ezért az edzői tiltás ellenére titokban továbbra is kézilabdázott egy váci kiscsapatban. S csak azután hagyta abba, hogy a római olimpián gerelyhajításban bronzérmet szerzett. Miután végleg elkötelezte magát a gerellyel, hónapról hónapra fejlődött, megdöntötte az országos csúcsot, ő volt az első magyar gerelyhajító, aki túldobta a 80 métert. Az 1964-es tokiói olimpiára szép reményekkel utazott ki, és egészen az utolsó sorozatig vezetett, ám a végén egy finn túldobta. Az ezüstérem az ő esetében egyértelmű csalódás volt, így lelkesen folytatta a sportot, de a mexikói olimpián ismét balszerencsés kudarc érte. Megint végig vezetett a döntőben, ám az utolsó sorozatban megint túldobták, ráadásul ketten is, így “csak” bronzérmet hozott haza.

Összegezve tehát egy ezüst- és két bronzérmet nyert az olimpiákon, de múlhatatlan érdeme, hogy valóságos iskolát teremtett a honi gerelyhajításban, amit sokáig magyar számként tartottak számon szerte a világban, s 1976-ban Németh Miklós olimpiai aranyéremmel ért a csúcsra.  (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.