Mai évfordulóink – 2019. április 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. április 10., szerda

a Nap kél 6.06, nyugszik 19.26 – a Hold kél 9.09, nyugszik – órakor

mottó: “Résznél több az egész: de kevesebb néha több; persze a lélek a test: de a test nem a lélek előbb?” Algernon Swinburne

– Zsolt napja. Régi magyar név, eredetileg Solt formában volt használatban, s már az Árpád-korban is népszerűségnek örvendett. Annak ellenére, hogy egyik viselője 1116-ban elárulta a magyarokat a cseheknek, még a király, II. István is alig menekült meg. Ma Marianna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 420 éve hunyt el GABRIELLE D’ESTRÉES, IV. Henrik francia király szépséges szeretője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 65 éve hunyt el AUGUSTE LUMIERE francia kémikus, a mozi egyik feltalálója. Testvérével, Louis-val közösen készítette el világraszóló találmányát, a mozgókép rögzítésére és vetítésére alkalmas szerkezetet. A világ első filmjét is ők forgatták A munkaidő vége címmel, első vetítésére 1895. március 22-én került sor Párizsban. A nézők elképedése leírhatatlan volt, a film egycsapásra meghódította a közönséget. A Lumière-fivérek életük során negyven filmet készítettek, s foglalkoztak filmforgalmazással is.

– 40 éve hunyt el NINO ROTA olasz zeneszerző. Minden idők egyik legkiválóbb filmzeneszerzője volt, világsikerű filmek egész sora alatt hallhatóak a dallamai, amelyek sok esetben nagyban hozzájárultak a film sikeréhez is. Az ő zenéje szól például A Keresztapa című film alatt, és állandó zeneszerzője volt Federico Fellini filmjeinek.

– 110 éve hunyt el ALGERNON SWINBURNE angol költő és esszéista. Élénk érdeklődést tanúsított az európai forradalmak iránt, Kossuth Lajost szonettel üdvözölte. 1865-ben megjelent Atalanté Kalüdónban című verses tragédiájával aratta első sikerét, majd Versek és balladák című kötetével örökre beírta nevét az angol irodalom aranykönyvébe. îrt két regényt is, valamint számos jelentős tanulmányt, többek között Blake, Shakespeare és Viktor Hugo munkásságáról.

– 40 éve hunyt el VÁRKONYI ZOLTÁN színész, rendező és színigazgató. A modern magyar színház- és filmművészet meghatározó alakja volt; a Vígszínház főrendezője és igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára és rektora. Színésznek is elsőrangú volt, legnagyobb sikereit azonban filmrendezőként aratta. Máig népszerűek nagyszabású történelmi filmjei, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai, az Egri csillagok és a Fekete gyémántok.

– 100 éve hunyt el EMILIANO ZAPATA mexikói forradalmár. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves MAX VON SYDOW svéd színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

SOPHIE ELLIS-BEXTOR

– 40 éves SOPHIE ELLIS-BEXTOR angol popénekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves NANCY BRILLI olasz színésznő, a hozzánk is eljutott Olasz étterem New York-ban című filmsorozat szereplője, a vegyes fogadtatású 2003-as olasz A Pál utcai fiúk című filmben Nemecsek édesanyjának alakítója.

– 50 éves EKATERINI KOFFA görög futónő, 1997-ben a párizsi fedettpályás világbajnokságon a 200 méteres síkfutás aranyérmese.

– 40 éves JAN LASÁK szlovák jégkorongozó, 2002-ben világbajnoki címet szerzett válogatott kapusa.

– 65 éves PETER MacNICOL amerikai színész, a Sophie választása és a Jöttem, láttam, beköltöztem című film, valamint a 24 és a Gyilkos számok című filmsorozat szereplője.

– 60 éves JOCHEN NICKEL német színész, a Sztálingrád, A legjobb barátom, az Abszolút menők és a Fekete halál című film szereplője.

– 70 éves REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS író és kritikus, lapszerkesztő, a Mindent hét lapra, a Babérköszörű, a Ciróka-maróka és a Sírfirkák című könyv, valamint Tarján Tamással az Írtok ti így? című irodalmi paródiák szerzője. Ma ünnepel még:

– KŐBÁN RITA (1965) kajakozónő, sokszoros világbajnok, a barcelonai olimpián győztes “aranynégyes” tagja, az atlantai olimpián a kajak egyes 500 méter győztese.

– STEVEN SEAGAL (1951) amerikai színész, a Halálra jelölve, az Úszó erőd, az Ölve vagy halva, a Törvényre törve és a Lángoló jég című film főszereplője, ez utóbbinak a rendezője is.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.