Mai évfordulóink – 2019. április 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. április 23., kedd

a Nap kél 5.42, nyugszik 19.44 – a Hold kél -, nyugszik 8.25 órakor

mottó: “A rossz, mit ember tesz, túléli őt; a jó gyakorta sírba száll vele.” William Shakespeare

– Béla napja. Bizonyára török eredetű név, jelentése: előkelő. Elterjedését segítette, hogy hasonló név már a Bibliában is szerepelt, ebből lett a szláv nyelvekben a Beloszláv. A Béla már az Árpád-korban is népszerű volt, s ma is az. Ma Adalbert, Albert, György és Ilona nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma van Szent Adalbert ünnepe, aki prágai püspök volt, s a szomszédos magyarok keresztény hitre térítésével érdemelte ki a magyarok apostola címet. Ő keresztelte és bérmálta meg első királyunkat, Szent Istvánt, s máig ő az esztergomi egyházmegye védőszentje. Ő hagyta nálunk Asztrikot, hogy elkezdett munkáját folytassa. 997. április 23-án hunyt el, a pogányok ölték meg. Sírja zarándokhely lett, barátja, III. Ottó császár is meglátogatta. Adalbert Lengyelország első szentje, s a csehek védőszentje.

Ma: – Ma van a Könyv Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 455 éve született WILLIAM SHAKESPEARE angol drámaíró. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el POLÁNYI KÁROLY gazdaságtörténész, szociálfilozófus, társadalompolitikus. Részt vett az 1918-as polgári demokratikus forradalomban, majd 1919-től Bécsben élt, onnan pedig a nácizmus hatalomra jutása után Angliába emigrált, ahol részt vett a magyar emigráció megmozdulásaiban. A II. világháború után Kanadában telepedett le, s új tudományos iskolát alapított a társadalmi és gazdasági tevékenység viszonyának kutatására. Feleségével – Duczynska Ilonával – angol nyelvű antológiát állított össze a modern magyar irodalom alkotásaiból. Torontóban hunyt el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves GEDÓ GYÖRGY ökölvívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves SAMPPA LAJUNEN finn síző, a Salt Lake City-i olimpia háromszoros aranyérmese.

– 50 éves MARTIN LOPEZ-ZUBERO spanyol úszó, a 200 méteres hátúszás barcelonai olimpiai bajnoka.

– 65 éves MICHAEL MOORE amerikai filmrendező, világszerte nagy vihart kavart dokumentumfilmek, például a 2003-ban Oscar-díjjal jutalmazott Kóla, puska sültkrumpli és a 2004-ben Cannes-ban Arany Pálmát kapott Fahrenheit 9/11 rendezője és közreműködője. Ma ünnepel még:

– TONY ESPOSITO (1943) kanadai jégkorongozó, az NHL közelmúltjának kiemelkedő alakja, a Chicago Black Hawks, majd a Boston Bruins sztárja.

– GRYLLUS DÁNIEL (1950) zeneszerző és előadóművész, a Kossuth-díjjal kitüntetett Kaláka együttes alapítója.

– SONYA SMITH (1972) venezuelai színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Milagros című filmsorozat címszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.