Mai évfordulóink – 2019. április 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. április 29., hétfő

a Nap kél 5.31, nyugszik 19.52 – a Hold kél 3.40, nyugszik 13.59 órakor

mottó: “Minden ember számára megvan a horog, amelybe bele kell harapnia.” Esterházy Péter

– Péter napja. A legelterjedtebb nevek egyike, eredete ennek ellenére elég bizonytalan. Petrosz alakú görög előfordulásáig tudjuk követni visszafelé, ez esetben jelentése kőszikla, s Péter apostolt hívta így Jézus. Aki azonban arameus nyelven beszélt, így ez az analógia sántít. Ma Antónia, Hugó, Kata, Róbert és Tihamér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Sienai Szent Katalin és Clunyi Szent Hugó emléknapja. Katalin hétéves kislányként örök szüzességet fogadott, s szentéletű, bölcs apáca lett belőle. Tanácsait uralkodók is megfogadták, nagy része volt abban is, hogy véget ért “a pápák avignoni fogsága.” 1380-ban hunyt el. Assisi Szent Ferenc mellett ő Itália másik védőszentje. A sok Hugó nevű szent közül ma a clunyi apátra emlékezünk, aki elkezdte a híres apátság templomának építését. Az ő közbenjárására fogadta vissza az egyházba a nevezetes Canossa-járást követően IV. Henrik császárt VII. Gergely pápa. Hugó 1109-ben halt meg, vagyis éppen 910 éve.

Ma: – Ma van a Táncművészet Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született DUKE ELLINGTON amerikai dzsessz-zenész, zongorista. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 125 éve született PAUL HÖRBIGER osztrák színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 265 éve született A Győr megyei Fertőszéplakon SZÉCHÉNYI FERENC főispán, a Magyar Nemzeti Múzeum és Könyvtár alapítója. A nemzeti bibliotéka alapításával szerzett érdemeit az országgyűlés később még törvénybe is iktatta, de egyébként is támogatta a kultúrát, segítette például Csokonait. Somogy vármegye főispánja, majd országbíróhelyettes volt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves VARNUS XAVÉR orgonaművész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves PAUL ADELSTEIN amerikai színész, A szökés című filmsorozatban Paul Kellerman, a Doktor Addison című filmsorozatban pedig Cooper Freedman alakítója.

– 55 éves FEDERICO CASTELLUCCIO olasz színész, a Maffiózók című filmsorozatban Furio alakítója.

– 60 éves DAJKA LÁSZLÓ labdarúgó és edző, a Bp. Honvéd egykori játékosa, magyar bajnok és kupagyőztes, a válogatott volt középpályása, edző, jelenleg a Kisvárda mestere. Ma ünnepel még:

– BÁRDOSI SÁNDOR (1977) birkózó, a sydney-i olimpián a kötöttfogás 85 kilogrammos súlycsoportjának ezüstérmese.

– DANIEL DAY-LEWIS (1957) brit színész, Az én szép kis mosodám, a Szoba kilátással, A bal lábam, Az utolsó mohikán, Az apám nevében, A salemi boszorkányok és a New York bandái című film főszereplője.

– MICHELLE PFEIFFER (1958) amerikai színésznő, az Azok a csodálatos Baker fiúk, Az ártatlanság kora, a Krumplirózsa, az Oroszország ház, a Batman visszatér, A szeretet földje, Az eastwicki boszorkányok, Az utolsó csepp, a Befelé az éjszakába, a Sólyomasszony, a Frankie és Johnny, A sebhelyes arcú, az Ármány és szőke, a Keresztanya, a Veszedelmes viszonyok, a Farkas, a Velem vagy nélküled, a Hajlakk és az Anyád lehetnék című film szereplője.

– UMA THURMAN (1970) amerikai színésznő, egyebek mellett a Poison Ivy, a Batman és Robin, a Néha a csajok is úgy vannak vele, a Veszett kutya és glória, a Robin Hood, a Dermesztő szenvedélyek, a Ponyvaregény és a Bosszúállók című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.