Mai évfordulóink – 2019. április 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. április 30., kedd

a Nap kél 5.30, nyugszik 19.54 – a Hold kél 4.05, nyugszik 15.02 órakor

mottó: “Ha nem akarod, hogy munkádból mások is hasznot húzzanak, egyáltalán semmit sem szabadna tenned.” Mezey Katalin

– Katalin és Kitti napja. A Katalin eredete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, a görögök Aeikatherine formában tőlük vették át, jelentése: mindig tiszta. A magyarba a német Katharina közvetítésével került. A Kitti a Katalin angol becézésének önálló névvé válásával alakult ki. Ma Hilda, Ildikó, Mariann, Tivadar és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma emlékezünk V. Szent Pius pápára, aki főinkvizítorból lett katolikus egyházfő 1566-ban, 62 évesen lépett trónra. Folytatta a tridenti zsinat határozatainak végrehajtását, és hatéves uralkodása alatt számos nagy jelentőségű határozatot hozott. Megjelentette a Római Katekizmust, közreadta a Római Breviáriumot, a Római Misekönyvet, és bizottságot hozott létre, hogy kritikai kiadás alá rendezzék a latin és görög nyelvű Szentírást, azaz a Vulgatát és a Septuagintát. De a nevét mégis főként az őrizte meg, hogy ő kovácsolta össze a Szent Ligát, amely a lepantói csatában legyőzte a törököket. 1572-ben hunyt el.

Ma: – Ma van a Méhek Napja Magyarországon.
– Ma van Hollandia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született JULIANNA holland királynő. 1948 és 1980 között volt Hollandia uralkodója, s önként vonult vissza, lemondva a trónról legidősebb gyermeke, Beatrix javára. 2004-ben hunyt el.

– 140 éve született Budapesten WEISZ RICHÁRD birkózó. Kötöttfogásban versenyzett, előbb közép-, majd nehézsúlyban, s hatszor nyert magyar bajnokságot. Hazai sikerei nyomán részt vehetett az 1908-as londoni olimpián, ahol aranyérmet nyert, ő lett a magyar birkózás első olimpiai bajnoka. Sokoldalú sportoló volt, amit az is bizonyít, hogy súlyemelésben is nyert magyar bajnokságot.

– 90 éve született KLAUSJÜRGEN WUSSOW német színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el SERGIO LEONE olasz filmrendező. A Volt egyszer egy Vadnyugat című filmjével tűnt fel, amellyel ő lett a “makaróni-western” atyja. Több ilyen jellegű filmet is forgatott, és nagy siker lett az Egy maréknyi dollárért vagy A jó, a rossz és a csúf című filmje is. Nagyszerűen sikerült mozija a Volt egyszer egy Amerika is. (Lásd külön posztban is!)

– 25 éve hunyt el ROLAND RATZENBERGER osztrák autóversenyző. A Forma-Ford versenysorozatban tűnt ki tehetségével, miután megnyerte az Európa-bajnokságot tesztpilótának szerződtette a BMW. 1994-ben lett Forma 1-es autóversenyző, de sajnos nem tudta bebizonyítani képességeit; az Olasz Nagydíj edzésén, az imolai pályán halálos balesetet szenvedett. Tragikusan érdekes, hogy éppen azon a pályaszakaszon, az ún. Villeneuve-kanyarban lelte halálát, ahol évekkel korábban a Belga Nagydíjon meghalt kanadai Gilles Villeneuve szenvedett súlyos balesetet.

– 45 éve hunyt el SZÉCSI PÁL táncdalénekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves BÁNFALVY ÁGNES színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves PAUL GROSS kanadai színész, a hozzánk is eljutott Fraser és a farkas című filmsorozat címszereplője. Ma ünnepel még:

– KIRSTEN DUNST (1982) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, az Interjú a vámpírral, az Amikor a farok csóválja, a Hajrá csajok, a Kihevered, haver, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, az Elizabethtown és a Pókember-filmek szereplője.

– XVI. KÁROLY GUSZTÁV (1946) svéd király, 1973 óta a skandináv ország uralkodója.

– NÁDAS GYÖRGY (1962) színész, humorista, Markos György partnereként számos népszerű kabaréjelenet, paródia, rádió- és tévéműsor szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.