Mai évfordulóink – 2019. május 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 11., szombat

a Nap kél 5.13, nyugszik 20.09 – a Hold kél 10.59, nyugszik 1.39 órakor

mottó: “Minden forradalom végül is érzelmi dolgokon áll vagy bukik.” Herceg János

– Ferenc napja. A világ egyik legelterjedtebb neve latin eredetű, a Franciscusból származik. Assisi Szent Ferenc tisztelete nyomán lett népszerű szerte Európában, sok uralkodó is viselte. Ma Fülöp és Izidor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Laconi Szent Ignác és Di Girolamo Szent Ferenc emléknapját ünnepli az egyház. Ignác egyszerű alamizsnagyűjtő testvér volt, a házakat, utcákat járva koldult élelmet szerzetes társainak, s közben persze hirdette az igét az emberek között. Negyven éven át rótta a szardíniai Cagliari utcáit, fáradozásait Isten azzal jutalmazta, hogy sok csodát tehetett, ő az Egyház történetének egyik legnagyobb csodatévője. Ferenc Nápoly misszionáriusa volt, sokakat a jó útra térített, leginkább örömlányokat, akiknek nem volt nála odaadóbb segítőjük. Otthonokat alapított a részükre, segítette visszailleszkedésüket a normális életbe. 1716-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Miskolc ünnepe annak emlékére, hogy pontosan 110 évvel ezelőtt, 1909-ben e napon adományozott koronás címert a városnak I. Ferenc József.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született SALVADOR DALÍ spanyol festő, a futurizmus, a metafizikus festészet, majd a szürrealizmus vezéralakja. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 110 éve született Zomborban HERCEG JÁNOS vajdasági magyar író. Előbb a Kalangya című folyóirat szerkesztője volt, majd a Híd című irodalmi folyóirat főszerkesztői tisztét töltötte be, s ő volt az Újvidéki Rádió magyar adásának irodalmi szerkesztője. Harmincöt könyvet írt, a legjelentősebbek novellái, amelyekből háromkötetes válogatás is megjelent.

– 170 éve hunyt el MADAME RÉCAMIER francia udvarhölgy. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves BENOIT MAGIMEL francia színész. Tehetős család gyermeke, apja bankár, ő azonban gyermekkorától a művészetekhez vonzódik. Hamar sikerélmények érték, tizennégy évesen már filmet forgatott, s mire érett színész lett, olyan sztárral játszhatott, mint Jeanne Moreau. Jól sikerült filmjei közül a Magányos lány, Az évszázad gyermekei és A király táncol a magyar mozikba is lejutott. A zongoratanárnő című filmben nyújtott alakításáért pedig ő lett a 2001-es Arany Pálma kitüntetettje.

– 35 éves ANDRÉS INIESTA spanyol labdarúgó, a Barcelona és a válogatott egykori sztárja, világ- és kétszeres Európa-bajnok.

– 60 éves MARTHA QUINN amerikai színésznő, a Száguldás a milliókért című film szereplője. Ma ünnepel még:

– LAETITIA CASTA (1978) olasz származású francia topmodell, Chanel-parfümök és Gucci-farmernadrágok egykori reklámozója, az Asterix és Obelix című film szereplője, 2000-től tíz évre a Franciaország szimbólumának számító Marianne szobrának modellje.

– KOVÁCS PATRÍCIA (1978) színésznő, egyebek mellett az S.O.S. szerelem! és a 9 és 1/2 randi című film szereplője.

– JONATHAN MONTENEGRO (1978) venezuelai színész, a Családban marad és a Csábító napsugár című filmsorozat szereplője.

– POLGÁR LÁSZLÓ (1946) sakkedző, pedagógus és menedzser, az olimpiai bajnok Polgár-lányok édesapja.

– REJTŐ ILDIKÓ (1937) vívónő, kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, a tokiói olimpián a női tőr egyéni győztese és a szintén aranyérmes tőrcsapat tagja, 1963-ban és 1964-ben az év legjobb magyar sportolónője, a Nemzet Sportolója.

– HOLLY VALANCE (1983) új-zélandi születésű ausztrál színésznő és énekesnő, a Kiss Kiss című dal előadója, a DOA: Élve vagy halva című film egyik főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.