160 éve született PIERRE CURIE

Május 15-én 160 éve született PIERRE CURIE francia fizikus

Zseniális tudós volt, a radioaktivitással kapcsolatos kutatásaiért megkapta a Nobel-díjat is, bár ő maga nemigen méltányolta a különböző díjakat és kitüntetéseket, legendásan szerény ember volt.

A földi hívságok nem vonzották, annál inkább a tudomány, bár természetesen ő is volt szerelmes, de jellemző, hogy Marie Sklodowska kisasszonynak bemutatkozásként nem szerelmes levelet írt, hanem egy dolgozatot “az elektromos és magnetikus mező szimmetriájáról”. Le is vette vele a lábáról, s amikor a szerelmes ifjú egyik első személyes találkozásukkor a kristályképződés jelenségeiről is oly szépen beszélt, a lány tudta, hogy egymásnak teremtette őket az Isten. Mindketten elsősorban a tudománynak éltek, “civil” társ nem viselte volna el életmódjukat, már esküvőjüket is minden ceremóniát nélkülözve tartották, nászútra pedig biciklitúrára mentek, sátorban aludtak, s “a kristályképződés nyugtalanító titkáról” beszélgettek a természet lágy ölén.

Alig több mint egy évtizedig tartott a boldogságuk, Pierre ment el előbb, s voltaképpen a tudomány áldozata lett; gondolataiba merülve figyelmetlenül lépett le az úttestre, és egy lovaskocsi halálra gázolta. (Kalendárium Press)

A képeken látható idegen nyelvű könyveket megrendelés esetén megpróbáljuk beszerezni. Árajánlatunkat az alábbi címen kérhetik: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.