75 éves RAY DAVIES

Június 21-én 75 éves RAY DAVIES angol gitáros, énekes és zeneszerző

Ünnepeltünk az egykor – és még ma is – legendás The Kinks együttes vezéregyénisége volt. Születésnapján minden bizonnyal sok zenésztársa keresi fel gratulációival, ami nem is csoda, hiszen sokat köszönhetnek neki.

Együttese, amelynek még egy Davies volt a tagja – nevezetesen testvére, Dave – 1963-ban állt össze, s eredetileg Ravens néven muzsikáltak. Daviesék mellett nevezetes tag volt Peter Quaife basszusgitáros és Mike (Mick) Avory dobos is. A Long Tall Sally feldolgozásával indítottak még alakulásuk évében, de különösebb sikert nem értek el vele. A harmadik kislemezük volt az a bizonyos You Really Got Me, amely 1964-ben listavezető lett Angliában, és amelyet a hard rock első fecskéjének is szokás nevezni, úgy “megtekerte” Dave a gitárját. Ezt azután zsinórban követték a jobbnál jobb nóták: I Wonder Where My Baby, Sunny Afternoon, Dandy, Waterloo Sunset, Lola – még felsorolni sem könnyű. A hatvanas évekre úgy látszott, vége, de a rajongók szeretete és Ray kiapadhatatlan szerzői-szövegírói tálentuma nem hagyta feledésbe merülni a csapatot.

Néhány levezető kör után Ray szólóban vitte tovább a boltot, de ez nem volt az igazi, Davies nevéhez fűződik az első, bár visszhang nélkül maradt rockopera, az Arthur. Ray több művészeti ágban is komoly tehetséget árult el, feltűnt színészként az Abszolút kezdők című filmben, rendezett színpadon és filmeket is, ám a legnagyobb feltűnést pár éve szókimondó emlékiratainak kiadásával produkálta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.