Mai évfordulóink – 2019. június 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. június 22., szombat

a Nap kél 4.47, nyugszik 20.45 – a Hold kél -, nyugszik 9.32 órakor

mottó: “A filmvásznon a nők vagy szűzek vagy rosszlányok”. Meryl Streep

– Paulina napja. A latinból származik, s oly módon alakult ki, hogy a Paulus női párjaként létrejött a Paula, majd ennek becézéséből lett a Paulina, amely így a Pállal rokon. Ma Ákos, Józsua és Kriszta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Morus Tamás ünnepe. A szentté avatott angol filozófusnak mint a középkor egyik legjelentékenyebb gondolkodója is őrizzük emlékét, Utópia című filozófiai munkája óriási hatást gyakorolt korára és az utókorra egyaránt. Személyesen is nagyon jól ismerte a hatalom működését, hiszen a félelmetes VIII. Henrik angol király egyik legbizalmasabb embere, egy időben Anglia lordkancellárja volt, azaz a király után a második méltóság. Bátran szembeszállt uralkodójával amikor Henrik elválva feleségétől, Aragóniai Katalintól Boleyn Annát akarta elvenni, ezért a kegyetlen király kivégeztette. Ő az ügyvédek védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 50 éve hunyt el JUDY GARLAND amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el JOSEPH LOSEY amerikai rendező. Angliában élt, ahová az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság zaklatásai elől menekült. Bár színházban is rendezett, igazi sikereit filmjeivel aratta, melyek közül a legjelentősebb A királyért és a hazáért, A közvetítő, a Modesty Blaise, valamint az Alain Delon főszereplésével készült Klein úr, amelyért César-díjat kapott. Az ő filmje a Babaház, amelyet Ibsen Nórájából forgatott Jane Fondával a főszerepben és az Egy romantikus angol nő Glenda Jacksonnal. Számos világsztárt szerepeltetett filmjeiben, dolgozott Dirk Bogarde-dal, Laurence Olivier-vel, Malcolm McDowell-lel, Vanessa Redgrave-vel, Richard Burtonnel és Elizabeth Taylorral is. S bár sohasem tért vissza végleg hazájába, vendégelőadóként tanított Dartmouth egyetemén, ahol egyébként díszdoktorrá is avatták.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves KLAUS MARIA BRANDAUER osztrák színész, a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen című Szabó István-filmek, valamint a Távol Afrikától, A pókháló, Az Oroszország-ház és a Fehér Agyar című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 55 éves DAN BROWN angol író, az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikerének számító – és filmen is népszerűvé lett – A Da Vinci-kód című regény szerzője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 70 éves MERYL STREEP amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves MIROSLAV KADLEC cseh labdarúgó, az 1996-os Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett válogatott kiválósága.

– 70 éves LINDSAY WAGNER angol színésznő, A legjobbnak lenni, A gyilkos árnyéka, a Lopott szerelem és a Kettesben a félelemmel című filmek főszereplője. Ma ünnepel még:

– KRIS KRISTOFFERSON (1936) amerikai színész, énekes, Janis Joplin Me And Bobby McGee című dalának szerzője, a Help Me Make It Through The Night című sláger előadója, a Pat Garret és Billy, a kölyök, az Alice már nem lakik itt, a Konvoj, a Csillag születik, a Karácsony Connecticutban, a Penge és A majmok bolygója című film főszereplője.

– EMMANUELLE SEIGNER (1966) francia színésznő, az Őrület, a Keserű méz, a Nirvana, a Fordulatszám, A Vendome-tér asszonya és A kilencedik kapu című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.