90 éve született JUNE CARTER CASH

Június 23-án 90 éve született JUNE CARTER CASH amerikai énekesnő

A country-legenda, Johnny Cash nótás kedvű feleségéről van szó, aki 2003-ban hunyt el. Amikor jó három évtizeddel ezelőtt a country-király Magyarországon járt, az asszonyka is fellépett vele együtt a Budapest Sportcsarnokban. June Carter egyébként majd mindenhová elkísérte a férjét, akit egyébként ő húzott ki a gödörből, és ő csinált belőle újra embert. Sőt, sztárt, az ő szerzeménye az örökzöld Ring Of Fire is. June különben szerepelt férjura oldalán a híres-hírhedt San Quentin börtönben adott koncerten is – el lehet képzelni a sok száz kiéhezett, évek óta nőt nem látott rab reakcióját. Nagy siker volt, no! A választás pedig azért éppen arra a fegyintézetre esett, mert Johnny korábban néhány tégláját személyesen is kénytelen volt megtapogatni belülről.

Maga June is kitűnő énekesnő volt, ami nem is csoda, hiszen családi “kötelékben” tanulta ki ezt a mesterséget. A család pedig nem más, mint a legendás amerikai Carter-család – nem a mogyorótermesztő ex-elnök famíliájáról van szó -, hanem arról, amely a népzene forrásaiból táplálkozott, fantasztikus vokáljukat hallani ma is élmény. June legnagyobb sikereit persze férjével érte el, együtt énekelték a Jackson vagy az If I Were A Carpenter című dalt is. De sokoldalú ember volt, színpadi színésznő, és filmekben, tévésorozatokban is játszott. A sors fintora, hogy halála előtt inkább Johnny Cash betegeskedett, mégis neki kellett eltemetnie feleségét.

De nem is bírta sokáig, négy hónapra rá követte feleségét az égi koncerttermekbe. A rajongók természetesen nem felejtették el, és emléke bizonyára örökké fennmarad. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.