Mai évfordulóink – 2019. július 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 2., kedd

a Nap kél 4.51, nyugszik 20.45 – a Hold kél 4.24, nyugszik 20.32 órakor

mottó: “Aki nem tud nélkülözni, az ne is legyen szegény ember.” Móricz Zsigmond

– Ottó napja. Germán eredetű név, s korábban az Otmar becéző formája volt, majd idővel önállósodott. Mivel az Otmar jelentése: vagyonos és híres, az Ottó is népszerű lett előkelő körökben, a korai középkorban sok koronás fő viselte. Ma Jenő és Ottokár nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Sarlós Boldogasszony napja. Az evangélium szerint ekkor indult el Mária – a szíve alatt Jézussal -, hogy meglátogassa rokonát, Erzsébetet, aki meglátva őt így kiáltott fel: “Áldott vagy te, az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse!” A néphagyomány e naphoz egy sor termékenységi ünnepet rendelt, és szokás volt a porták elé egy virágokkal díszített széket tenni, hogy Mária útja során megpihenhessen.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 1600 éve született III. VALENTINIANUS római császár. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 125 éve született Budapesten ANDRÉ KERTÉSZ magyar származású francia fotóművész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 170 éve hunyt el GÁBOR ÁRON tüzér őrnagy, az önálló székely tüzérség megteremtője és főparancsnoka. 1848 novemberében a sepsiszentgyörgyi székely gyűlés megbízta a lőszergyártás és hadfelszerelés megszervezésével. Néhány hónap alatt 70 ágyút öntetett, s megszervezte a lőszergyártást is. Az uzoni ütközetben esett el, egy ágyúgolyó találta el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves IMELDA MARCOS volt fülöp-szigeteki First Lady, a néhai diktátor, Ferdinand Marcos özvegye. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éves VANESSA LEE CHESTER amerikai színész, egykori gyereksztár, a Jurassic park című film szereplője.

– 55 éves ERIC SRECKI francia vívó, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, az 1992-es barcelonai olimpián a párbajtőrvívás aranyérmese, az 1988-as szöuli olimpián győztes francia csapat tagja. Ma ünnepel még:

– FRIDERIKUSZ SÁNDOR (1958) újságíró, műsorvezető, számos népszerű showműsor készítője.

– GYÖRGYI ANNA (1967) színésznő, a többi között Az asszony, valamint a Balekok és banditák című film főszereplője, a Helló, doki című Bacsó Péter által rendezett filmsorozat közreműködője.

– LINDSAY LOHAN (1986) amerikai színésznő, az Apád-anyád idejöjjön, a Nem férek a bőrödbe, a Bajos csajok, a Kicsi kocsi: Tele a tank! és Az utolsó adás című film szereplője.

– SAMY NACERI (1961) francia színész, a Taxi-filmek főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.