50 éve hunyt el BRIAN JONES

Július 3-án 50 éve hunyt el BRIAN JONES angol rockzenész

Szomorú nap ez a rock történetében, fél évszázada halt meg a Rolling Stones második számú egyénisége, akit zeneileg sokan a legtehetségesebbnek tartottak a Kövek közül.

A Stones egyetlen szőke tagja 1942-ben született, és jó sok hangszeren megtanult játszani, ismereteink szerint gitározott, szitározott, billentyűs hangszereken játszott, elboldogult többfajta ütős hangszerrel, klarinétozott, fuvolán és szaxofonon játszott, s persze szájharmonikázott és cimbalmozott is. Ha valamit kifelejtettünk volna – ami szinte biztos – elnézést kérünk a kedves rokonoktól.

Pályafutását meneküléssel kezdte, ugyanis még fiatalkorúként több hölgy nyújtott be ellene apasági keresetet, ezért egy ideig a hűvös Svédországban dekkolt. Aztán jött a dzsessz, majd elvetődött Alexis Korner blues-tanodájába is. Az együttes korai bluesos hangzásához nélkülözhetetlenek voltak Brian Jones kivételes képességei. Bár nem verték nagydobra, de éppen ezzel mehetett Mick Jagger idegeire, s persze a saját agyára is, mert komolyan elmerült a drogok élvezetében – néha kórházban is kezelték. Az együttessel általános döbbenetet keltve 1969. június 9-én szakított, s alig egy hónap múlva már halott volt. A Rolling Stones zenei hangzása távoztával ha nem is gyökeresen, de hallhatóan megváltozott, a rockosabb vonal irányába.

Ami a 27 évesen elhunyt Briant illeti, saját úszómedencéjében találták holtan, halálának oka ma is tisztázatlan, de a legvadabb elképzelések keringenek róla – baleset, gyilkosság, öngyilkosság -, minden verziónak vannak hívei. Az egyik 2008-as szerint egy, Jones vidéki házán dolgozó építőmunkás ölte meg, aki halálos ágyán be is vallotta a tettet. Talán csak az a bibi, hogy a munkás 1993-ban halt meg, úgyhogy sokáig titkolták beismerését. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.