Mai évfordulóink – 2019. július 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 9., kedd

a Nap kél 4.56, nyugszik 20.42 – a Hold kél 12.55, nyugszik 0.25 órakor

mottó: “Az emberek hisznek a nyomtatott betűnek. Amit nem dícsérnek előttük, az nem érdekli őket.” Jan Neruda

– Lukrécia napja. A latin Lucretius nemzetségnévből származik, amely viszont a lucrum, nyereség jelentésű szóból ered. A névnek eredetileg volt férfi alakja is, a magyarba azonban ez nem került át, a női viselőinek neve tehát azt jelenti: megnyerő. Ma Előd, Janka és és Veronika nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma emlékezünk Giuliani Szent Veronika kapucinus apáca fájdalmára. Példás életű, erős hitű leány volt, aki egészen kiskorától fogva az Úr kegyelmében részesült. 17 évesen apácának állt, ahol megjelent neki Krisztus, és fokozatosan bevonta a lányt a szenvedéseibe. Stigmák jelentek meg rajta, előbb a fején Jézus töviskoronájának nyoma, majd a Megfeszített oldalsebe, s így a többi. Veronika Krisztus szenvedéseit is átélte, ám kiválasztottságát sokan kétségbe vonták, hosszú és megalázó vizsgálatoknak vetették alá, mígnem az egyház hivatalosan is felmentette a csalás hamis vádja alól.

Ma: – Ma van Argentina, Dél-Szudán és Palau nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született II. HASSZÁN marokkói király. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 200 éve született ELIAS HOWE amerikai gyáros és feltaláló. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 185 éve született JAN NERUDA cseh író, költő, kritikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves COURTNEY LOVE amerikai színésznő és popénekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves IVÁNCSIK MIHÁLY kézilabdázó, a Rába ETO, majd a Graz játékosa, a válogatott egykori vezéregyénisége, világbajnoki ezüstérmes.

– 55 éves GIANLUCA VIALLI olasz labdarúgó, a Sampdoria, a Juventus és a Chelsea volt világsztárja, 59-szeres válogatott, az 1990-ben világ-bajnoki bronzérmet szerzett csapat tagja, edző, a Chelsea volt mestere. Ma ünnepel még:

– TOM HANKS (1956) Oscar-díjas amerikai színész, A szerelem hullámhosszán, az Egyik kopó, másik eb, a Családi kötelék, a Magas barna férfi felemás cipőben a Segítség, felnőttem, A szerelem hálójában, a Ryan közlegény megmentése, a Számkivetett és A Da Vinci-kód című film főszereplője, a Philadelphia és a Forrest Gump című filmben nyújtott alakításáért legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj kitüntetettje.

– KOVÁCS NÓRA (1955) színésznő, a Legato, a Sortűz egy fekete bivaly- ért és a Petőfi ’73 című film, valamint az Illatszertár című tévéjáték szereplője.

– O.J. SIMPSON (1947) amerikai futballista, sportágának egyik legkiválóbb művelője, színész, akit felmentettek ugyan felesége meggyilkolásának vádja alól, de polgári perben elítélték, mégis bebizonyítva ezzel bűnösségét.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.