135 éve született AMEDEO MODIGLIANI

Július 12-én 135 éve született AMEDEO MODIGLIANI olasz festő

Párizsban élt, festményei nagyobbrészt portrék, s szinte valamennyin közös karakter uralkodik, úgyhogy könnyű rájuk ismerni. Női arcképein például szabályos ovális fejet ábrázol, amely enyhén oldalra billen, az alaknak hosszú nyaka van, nincs viszont szemgolyója. Képei rendkívül intenzív színhatásúak, a modellek arca is sárga, narancsszínű, vagy éppen vörös. Művei azonban – amint az rendesen történni szokott – csak halála után indultak el világhódító útjukra. Pedig sokat dolgozott, túlhajtotta magát, s az alkoholhoz, a kábítószerekhez menekült. Rászokott a hasisra, és nagyon sokat volt részeg.

Ha ivott, mindenkibe belekötött, agresszív volt, fölényes, és elvárta, hogy még csodálják is emiatt. “Még részegeskedéseiben is legalább annyi kiszámított hatás és produkció volt, mint amennyi hajlam vagy szenvedély” – írták róla.

Kár volt érte, mert különben feltűnően csinos, művelt, szellemes férfi volt, a társaság és a nők kedvence lehetett volna, ha nem pusztítja önmagát. 1920 januárjában, egy fagyos éjszakán is szokása szerint részegen dülöngélt hazafelé, de elfáradt, és leült egy padra. Hosszasan üldögélt, majd elment jéghideg műtermébe aludni. Másnap ott talált rá egy barátja, reszketett a láztól. Bevitték a szegények kórházába, s végül ott halt meg. 36 éves volt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Modigliani szenvedélyes élete című életrajzi regényt és a Világhíres festők című sorozat vonatkozó albumát kínálja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , , . Bookmark the permalink.