Mai évfordulóink – 2019. július 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 22., hétfő

a Nap kél 5.09, nyugszik 20.31 – a Hold kél 23.23, nyugszik 10.28 órakor

mottó: “A bátor halottak mind élők.” Szabó Magda

– Magdolna napja. Héber eredetű név, illetve pontosabban arámi, hiszen ez volt az ősi Magdala város neve, amely azt jelentette: bástya, torony. A Magdala városból származó nőket aztán Magdalénának nevezték, s ebből lett a magyar Magdolna. Ma Marica nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Mária Magdolna ünnepe. Krisztus kortársa volt, a Megváltó feltámadásakor megjelent előtte, s ő vitte meg a hírt a tanítványoknak Jézus feltámadásáról. Megtérése előtt “bűnös nő” volt, így ő a bűnbánók védőszentje, de ő az apostolok apostola is, mert az Úr őt – akit kiszabadított a gonosz hatalmából – választotta ki arra, hogy megvigye az apostoloknak a feltámadás örömét.

– A néphit mára nagy esőket jósol, mondván: Magdolna siratja bűneit. Mivel a Szentírás szerint Mária Magdolna megmosva Jézus lábát, a hajával törölte meg, a lányok hajából szokás volt egy tincset levágni.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 690 éve hunyt el CANGRANDE DELLA SCALA veronai fejedelem. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éve halt meg JOHN DILLINGER amerikai bankrabló. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éve hunyt el KOCSIS SÁNDOR labdarúgó. Minden idők egyik legkiválóbb labdarúgója volt, olimpiai bajnok és az 1954-es világbajnokság kiemelkedő egyénisége, az “aranycsapat” egyik oszlopa. 1956-tól Spanyolországban élt, s végül öngyilkos lett. (Életéről bővebben majd szeptember 21-én születésének 90. évfordulóján.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves LASSE VIREN finn atléta. Az 1972-es müncheni olimpián 5000 és 10 000 méteres síkfutásban, az 1976-os montrealin pedig szintén e két versenyszámban nyert olimpiai bajnokságot, s ezzel ő az egyetlen atléta, aki e két távon meg tudta ismételni olimpiai sikerét. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 80 éves GILA ALMAGOR izraeli színésznő, a Bújócska, az Örökké búcsúzunk és a Tel Aviv árnyai című film szereplője.

– 85 éves LOUISE FLETCHER amerikai színésznő, a Száll a kakukk fészkére című világsikerű filmben a főnővér Oscar-díjas alakítója, Az ördögűző II., a Drakula mama, az Agyhalál, a Volt egyszer egy Amerika, az Asszony vörösben és a Kegyetlen játékok című film szereplője.

– 45 éves FRANKA POTENTE német színésznő, A lé meg a Lola, A harcos és a hercegnő, a Betépve, A Bourne-rejtély és az Anatómia című film szereplője. Ma ünnepel még:

– WILLEM DAFOE (1955) amerikai színész, A szakasz, a Saigon – A tiltott zóna, A tanú teste, a Végveszélyben, a Lángoló Mississippi, a Krisztus utolsó megkísértése, a Fehér sivatag, a Született július 4-én, a Veszett a világ, a Cry Baby, Az angol beteg, az Amerikai Psycho és a Pókember című film szereplője.

– ROB ESTES (1963) amerikai színész, a Melrose Place című filmsorozatban Kyle McBride alakítója.

– DANNY GLOVER (1946) amerikai színész, A kis szemtanú, a Grand Canyon, a Ragadozó Los Angelesben, a Silverado, a Bíborszín, a Maverick, a Csalimadarak, az Egyiptom hercege, a Dreamgirls, az Orvlövész és a Halálos fegyver-filmek szereplője.

– SELENA GOMEZ (1992) mexikói származású amerikai énekesnő, színésznő, a nálunk is népszerű Hannah Montana című filmsorozat egyik főszereplője, legalább tucatnyi slágerlistás dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.