Mai évfordulóink – 2019. augusztus 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. augusztus 22., csütörtök

a Nap kél 5.49, nyugszik 19.44 – a Hold kél 22.57, nyugszik 12.32 órakor

mottó: “Ha tragikusan fogjuk fel: minden sors tragikus.” Lengyel Menyhért

– Menyhért és Mirjam napja. A Menyhért korábban Menyhárt formában volt használatos nyelvünkben, ezért német eredetűnek látszik. Azért a bizonytalanság, mert a Menyhért viszont bizonyosan a héber Melchiorból ered. Ha ez utóbbi az igaz, akkor jelentése: királyi fény. A Mirjam tulajdonképpen a Mária név héber eredetije. Ma Timót és Zombor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma is több szent emlékét idézik fel. Például Szent Agatonikét és vártanútársaiét. Ők Nikomédiában éltek a III. század végén, és nem csak keresztényként éltek, de másokat is Krisztus követésére bíztattak. Ezt volt a fő bűnük, ezért kellett meghalniuk, kinek-kinek másként. Szent Eulália még csak 14 éves volt, amikor Barcelonában az ottani római helytartó előtt bátran megvallotta hitét. Fiatal kora ellenére megkínozták, keresztre feszítették, majd fáklyákkal halálra égették. Lelke fehér galamb alakjában szállt fel a mennyekbe. Szent Anthusa Aurelianus császár idejében halt vértanúhalált.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született MICHAEL LANGHAM angol rendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 115 éve született TENG HSZIAO-PING kínai politikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 435 éve hunyt el JAN KOCHANOWSKI lengyel költő, a lengyel humanizmus és a nemzeti nyelvű irodalom egyik előfutára. Népszerű költő volt, mert a népköltészet hatását mutató szatírikus, szerelmes és filozófikus verseiben derűs képet festett a falusi életről, a katolikus egyházat és a nemességet viszont kigúnyolta. Drámái mesteri arányérzékükkel, az időszerű mondanivaló és az általánosabb érvényű tartalmi elemek összefüggésével tűnnek ki. Számunkra különösen nagy érdeme, hogy lengyelre fordította Janus Pannonius epigrammáit.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MATS WILANDER svéd teniszező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves WOLF ROTH német színész, a nálunk is többször sugárzott A Guldenburgok öröksége című filmsorozatban Thomas von Guldenburg alakítója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves SZABÓ GABI színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– DUA LIPA (1995) kétszeres Grammy díjas albán származású angol énekesnő, a Be The One, a New Rules és a One Kiss című világsikerű dal előadója.

– NAGY TÍMEA (1970) vívónő, kétszeres olimpiai, Európa- és hatszoros világbajnok, a sydney-i és az athéni olimpián a párbajtőr egyéni aranyérmese.

– EILIKA VON OLDENBURG (1972) német hercegnő, a Magyarországon élő Habsburg György főherceg felesége.

– CINDY WILLIAMS (1947) amerikai színésznő, az Utazások nagynénémmel, az American Graffiti, a Magánbeszélgetés, a Mókás árvaház és a Bingo című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.