75 éve született BARRY WHITE

Szeptember 12-én 75 éve született BARRY WHITE amerikai énekes

A soul népszerű ágának művelője – aki művészneve ellenére bizony koromfekete volt – gospel kórusokban kezdett énekelni, s már zsenge kölyökkorában csatlakozott a The Upfronts együtteshez. Azután a Love Unlimited éra következett a hetvenes évek elején – a három csinos lány egyike egyébként nővére, Linda volt. A hetvenes évek közepére azután megérett a helyzet arra, hogy hozzálásson saját karrierje egyengetéséhez.

Szólóéveit olyan számok kísérték, mint a Never, Never Gonna Give You Up vagy legnagyobb sikere, a You’re My First, My Last, My Everything. Ez utóbbival hosszú ideig a felszínen tudott maradni a diszkókorszakban is. Érdekes, lihegő énekstílusáért elsősorban a lányok “döglöttek”. Amikor sajátos hangszíne felől érdeklődtek, csak annyit mondott: “Egyik este lefeküdtem egy jellegtelen hanggal, és másnap reggel úgy ébredtem, hogy ilyen hangok jöttek ki belőlem. Szegény anyámmal együtt nagyon megijedtünk.” Akárhogyan is történt, az bizonyos, hogy több mint 100 millió ember tetszését nyerte el, ennyien vették meg ugyanis lemezeit, amelyek közül 106 lett arany, 41 pedig platina. Díjakban, kitüntetésekben sem szűkölködött, többször vihetett haza Grammy-díjat is, és megkapta a legnagyobb elismerést, a közönség szeretetét: koncertjei állandóan telt házakat vonzottak, 1988-ban járt Budapesten is.

Végül talán nem ünneprontás megemlíteni, hogy gyakran szemére vetették dalszövegeinek túlfűtött erotikáját, s ezen az amerikai parodisták sokat gúnyolódtak. Nem csak énekelt a nőkről, szerette is őket, két feleségétől nyolc gyereke született. Egyik, szintén zenész fiát mi személyesen is ismerhetjük: a kilencvenes években Magyarországon élt és muzsikált.

Barry White 2003-ban hunyt el, halálát veseelégtelenség okozta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.