95 éve született LAUREN BACALL

Szeptember 16-án 95 éve született LAUREN BACALL amerikai színésznő

Gyönyörű fiatal lány volt, modellként tűnt fel, s Harper’s Bazaar magazin címlapján látta meg a milliomos rendező-producer Howard Hawks, aki éppen hamvas női partnert keresett a korszak legnépszerűbb férfisztárja, a Casablancával már nagy sikert aratott Humphrey Bogart mellé. Közös filmjük, a Martinique ugyan megbukott, a 45 éves Bogey azonban a forgatáson beleszeretett a húszéves lányba, csakhamar elhagyta a feleségét, és elvette szerelmét.

A frigy természetesen jótékony hatással volt Lauren színésznői karrierjére is, sorra kapta a jobbnál jobb szerepeket, játszott például A nagy álom, a Hogyan házasodik egy milliomos?, A szerelem adománya, A szex és a hajadon, valamint A véres diktátor című filmben. Az jelentett törést az életében, hogy 1957-ben meghalt a férje, akivel az általános várakozással ellentétben harmonikus házasságban élt, két gyerekük is született. Bogart elvesztését nehezen tudta kiheverni, nagy szerelmét kereste második férjében, a szintén neves színész Jason Robardsban is. Egy időben még a filmezésssel is felhagyott, a színpadon próbálta ki magát, és A kaktusz virága, Az ifjúság édes madara, az Év asszonya és a Viszontlátásra Charlie! című darabban bizonyította tehetségét.

A Gyilkosság az Orient-expresszen című filmben tért vissza a vászonra, s 2014-ben bekövetkezett haláláig szinte állandóan forgatott, bár természetesen az idő múltával kevesebbet. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.