90 éve született KOCSIS SÁNDOR

Szeptember 21-én 90 éve született Budapesten KOCSIS SÁNDOR labdarúgó

Pályafutása során az FTC, az ÉDOSZ és a Bp. Honvéd színeiben remekelt, 1948 és 1956 között 68  alkalommal szerepelt a válogatottban, s a nemzetek közötti összecsapásokon 75 gólt lőtt, fejelt. Fénykorában a világ legkiválóbb jobbösszekötőjének tartották. Az FTC színeiben egy, a Bp. Honvéd labdarúgójaként négy bajnoki címet nyert. 1956 végén külföldre költözött, először Svájcban játszott, majd Spanyolországban telepedett le, ahol az FC Barcelona játékosaként további szép sikereket aratott. Ötvenesztendős korában öngyilkos lett.

A legendás aranycsapat tagja volt, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes, s az egyik leghíresebb gólgyáros. Az örökranglista 11. helyén található, tizenegy góllal írta be a nevét a sportág halhatatlanjai közé. A labdarúgó világbajnokságok történetének legeredményesebb góllövője egyébként a német Klose, aki összesen 16 alkalommal talált az ellenfelek  hálójába.  Kocsis Sándor az örökranglista 11. helyén Pelével osztozik, úgy, hogy a brazil három vébén rúgta a gólokat, Kocsis pedig egy világbajnokságon, az 1954-esen lőtte mind a 11 gólt, amikor Magyarország ezüstéremmel zárt, ő pedig a vébé gólkirálya lett. Nála többet egy vébén különben csak a francia Just Fontaine rúgott.

Még ma is sok sportbarát emlékszik rá, nevét aranybetűkkel írta be a magyar sport történetébe, amint Szepesi György, a legendás hírű rádióriporter, “az  Aranycsapat 12. játékosa” írta egy alkalommal: “Vigaszunk csak egy van: amíg lesz Magyarországon labdarúgás, Kocsis Sanyi emléke mindig élni fog”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Volt egyszer egy csatár címmel megjelent Kocsis Sándor emlékkönyvet kínálja, 20% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.