55 éves GÉCSEK TIBOR

Szeptember 22-én 55 éves GÉCSEK TIBOR kalapácsvető

Szlovén családból származik, Szentgotthárdon született, azaz Vas megyében, így értelemszerűen a Szombathelyi Haladásban kezdett atlétizálni. Jókötésű, kemény legény volt, így előbb diszkoszt adtak a kezébe, majd edzői a kalapácsvetés felé irányították, és jól tették, mert szép sikereket ért el pályafutása során.

Első bajnoki aranyérmét 1986-ban nyerte, s két év múlva már kijutott a szöuli olimpiára. Hatodik lett, majd újabb két év múlva megnyerte első érmét világversenyen: egy Európa-bajnoki ezüstöt. Később aranyérmet is sikerült szereznie kontinensviadalon, méghozzá az 1998-as budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. Világbajnokságokon kétszer lett bronzérmes, de az ötkarikás versenyeken mindig elkerülte a szerencse, 1992-ben éppen csak lemaradt a dobogóról, 4. lett, pedig abban az évben ő volt az Európa-kupa győztes. A sydney-i olimpiára aranyesélyesként utazott ki, de egy buta figyelmetlenség miatt csak 7. lett, nem gondolt rá ugyanis, hogy esni fog az eső, ezért nem vitt megfelelő sportcipőt. De egyáltalán nincs miért szégyenkeznie, 83,68 méteres dobásával a nemzetközi örökranglistán most is előkelő helyen áll, a magyarok közül csak Annus Adrián előzi meg. Akinek különben átadta a stafétabotot, amikor 2002-ben visszavonult.

Az atlétikát azonban továbbra is segítette, az Atlétikai Szövetség alelnökévé választották, s ő volt a 2004-es budapesti fedettpályás világbajnokság marketing-igazgatója. Az élsportolóként Budapesten élt Gécsek ezután visszaköltözött Szombathelyre, üzleti vállalkozásokat indított, s végre a családjára is több ideje jutott. Fanni lánya mostanában nagykorú, remekül teniszezik, és van is hol, ünnepeltünk az egyik alapítója ugyanis a Budai Tenisz Centrumnak. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.