70 éves BRUCE SPRINGSTEEN

Szeptember 23-án 70 éves BRUCE SPRINGSTEEN amerikai rockzenész

A New Jersey államból származó egyszerű proligyerek a Beatles hatására fogott gitárt a kezébe, első koncertjeit kocsma-zenekarokban, a szomjas úri közönség szórakoztatására adta. A hetvenes években E-Street Band névre keresztelt együttese élén robbant be a köztudatba egyszerű zenéjű, hétköznapi témákat megéneklő dalaival. Egy nagytekintélyű kritikus ugyan azt írta róla, hogy “Nem tud énekelni. A világ legrosszabb költője” – mások viszont új Bob Dylanként ünnepelték, sőt, azt is leírták róla: “Láttam a rock jövőjét – Bruce Springsteennek hívják”.

A közönség is így gondolhatta, mert Born To Run című albuma hatalmas sikert aratott, és az áttörés után három olyan nagylemezt adott ki, amelyek egymás után vezették az amerikai listát. A Főnök – ez Bruce beceneve – egészen elképesztő koncerteket adott, megállás nélkül, hatalmas tempóban zenélte végig a fellépéseket. Legsikeresebb évének 1984-et tekinthetjük, amikor megjelent Born In The U.S.A. című lemeze, amelyből egyedül az Államokban 15 millió fogyott, és minden dala külön is a listára került. Emellett pályájára visszanézve a Boss olyan sikereket szemlélhet elégedetten, mint az Oscar-díj a Philadelphia című film Streets Of Philadelphia című daláért, a számtalan Grammy-díj, és a házigazda szerepe a Rock And Roll Hall Of Fame megnyitóján.

S amikor már azt hitték némely balgák, hogy temethetik, a Főnök ismét összerántotta az E-Street Band-et, amellyel példátlan sikerű koncertsorozatot abszolvált; négy friscói koncertjére például két óra elkelt az összes jegy. (Kalendárium Press)

Születésnapjára a Kalendárium Press webáruháza a Boss Amerikában születtem című önéletrajzi könyvét ajánlja – 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok and tagged . Bookmark the permalink.