80 éve hunyt el SIGMUND FREUD

Szeptember 23-án 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD osztrák elmeorvos

Jelentős tudományos munkásságot folytatott, s egyike volt azon kevés orvosnak, akinek a tudományos kutatásai a nagyközönség számára is izgalmat nyújtottak. Az átlagembereket persze főleg Freud azon felfedezése izgatta, hogy az elfojtott szexuális vágyak mentális betegségeket okoznak. Hogy ezen betegségeket az emberek elkerüljék, Freud síkraszállt az “összehasonlíthatatlanul szabadabb szexuális élet” mellett, s ezzel aztán óriási vitákat robbantott ki.

Freudot sokan egyszerűen paranoiás pszichopatának tartották, s voltak olyanok is, akik a felszabadultabb szexualitástól a civilizáció létét féltették. A német neurológusok 1910-es hamburgi kongresszusán egy bizonyos Weygandt professzor a freudi gondolatok említésekor felpattant, az öklével verte asztalt, s azt kiáltozta: “Ez nem egy tudományos tanácskozás témája, ez rendőrségi ügy!” Ellenfelei Freudot egyenesen gonosztevőnek tartották, több tudós kollégája még azt is javasolta, hogy börtönözzék be. Az átlagpolgárt persze rendkívül érdekelték a botrányos nézetek, s miután Amerikában nyilvánosságra került az ottani Neurológiai Társaság véleménye, miszerint Freud előadásai nem egyebek mint “tiszta szüzekről szóló pornográf történetek”, kitört a Freud-láz. Soha annyi laikus nem érdeklődött tudományos kérdések iránt, mint akkortájt.

Maga Freud különben egyáltalán nem művelte az általa üdvösnek tartott szexuális szabadosságot, sőt, kifejezetten prűd ember volt, aki a legszigorúbb erkölcsi előírások szerint élt. Legendásan monogám természetű volt, a feleségén kívül – akinek hat gyermeket nemzett – soha más nőre nem nézett. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Freud művészeti írásait és a Freud, a lélek biológusa című monográfiát kínálja, mindkettőt antikvár példányban.

Az alanti képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.