Mai évfordulóink – 2019. november 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 1., péntek

a Nap kél 6.27, nyugszik 16.27 – a Hold kél 11.10, nyugszik 19.48 órakor

mottó: “Magunkratartó, finnyás népek vagyunk mi magyarok, többre tartjuk az ódát a dalnál, a szónokot a csevegőnél, a hősi halottat az élőnél.” Bóka László

– Marianna napja. A latin eredetű névvel eredetileg a híres Marius családhoz tartozó nőket jelölték, innen terjedt el, s lett népszerű sokfelé, így nálunk is. Ma Benke és Marianna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Mindenszentek napja, amikor azokra a mennybéli üdvözültekre emlékezünk, akiknek nincs külön emléknapjuk a naptárban. Az ünnep eredete még a pogány ókorba nyúlik vissza, majd átvette a kereszténység, a IV. századból már források is szólnak róla. Akkor a Mindenszenteket még májusban ünnepelték, november 1-jére a VIII. században tették át, s attól fogva terjedt el igazán, hogy Jámbor Lajos császár IV. Gergely pápa engedélyével hivatalosan is elismerte. Az ortodox egyházak egy héttel később ünneplik.

– A néphit szerint mindenszentekkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé külön terítettek nekik, kenyeret, sót és vizet tettek az asztalra.

Ma: – Ma van Algéria, valamint Antigua és Barbuda nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 680 éve született IV. RUDOLF osztrák herceg, a világtörténelem legnagyobb okmányhamisítója. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 140 éve született Budapesten TELEKI PÁL politikus. Először 1920-21-ben volt miniszterelnök, ám a királypuccsban való részvétele miatt le kellett mondania posztjáról, s attól fogva tudományos munkájának élt. Tagja volt több hazai és külföldi tudományos társaságnak és egy ideig az Interparlamentáris Unió elnöki tisztét is betöltötte. 1939-ben lett másodszor is kormányfő, de 1941-ben, amikor a németek közreműködését kérték Jugoszlávia megtámadásában, az örökbarátsági szerződés aláírása után három hónappal nem vállalta a hitszegést. Drámai hangú búcsúlevelet írt Horthy kormányzónak, majd önkezével vetett véget életének.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves EMMA GEORGE ausztrál atlétanő. Maga sem tudja igazán, miért választotta ezt a hazájában nem túl népszerű sportágat, de jól döntött, mert a legfiatalabb atlétikai szakágban, vagyis a női rúdugrásban hamar szép sikereket aratott. Ezüstérmet szerzett a fedettpályás világbajnokságon, és felváltva legnagyobb vetélytársával, a cseh Bartovával egyre-másra javította a világcsúcsokat, össze is számolták, rá egészen pontosan tizenkettő jutott. 2000-ben ő volt az ausztrálok egyik legnagyobb olimpiai reménysége, annál is inkább, mert 1999-ben 460 centivel ismét világcsúcsot javított – s mint később kiderült, ez volt az utolsó csúcsdöntése. A sydney-i ötkarikás játékok előtt azonban megsérült, így nagy álmát nem valósíthatta meg, sőt, az év végén már tolókocsiba kényszerült, ezért meg kellett műteni mind a két lábát. Bár felépült, de korábbi formáját már megközelíteni sem tudta. Ezért végleg visszavonult.

– 70 éves JEANNIE BERLIN amerikai színésznő, a Csalétek a gyilkosnak című filmben Peter Falk partnere.

– 85 éves GILLIAN KNIGHT angol operaénekesnő, világhírű mezzoszoprán, az Angol Nemzeti Opera egykori csillaga. Ma ünnepel még:

– TONI COLLETTE (1972) ausztrál színésznő, a Muriel esküvője, a Julie De Marco, a Hatodik érzék, a Shaft, a Baráti vacsora és Az órák című film szereplője.

– ENGI KLÁRA (1967) műkorcsolyázónő, Tóth Attila egykori jégtáncpartnere.

– HÁMORI GABRIELLA (1978) színésznő, az Állítsátok meg Terézanyut, a Magyar szépség és az Utolsó jelentés Annáról című film szereplője.

– JENNY McCARTHY (1972) amerikai modell, színésznő, egykori Playboy- nyuszi, a Basebolondok, a Gyémántok, a Horrorra akadva 3. és a Dögölj meg, John Tucker című film szereplője.

– PATAKI ZITA (1973), az RTL Klub volt időjósa.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.