75 éve született KEITH EMERSON

November 2-án 75 éve született KEITH EMERSON angol rockzenész

Voltak egynéhányan a rock történetében, akik megpróbálták keresztezni az úgynevezett könnyű műfajt és a komolyzenét. Ha teljes sikert nem is értek el vele, de született egy irányzat, amit művészrocknak kereszteltek el. Ezt művelte egyebek között a Procol Harum, a Yes együttes, a King Crimson és az Emerson Lake And Palmer. Ennek a zenekarnak volt meghatározó alakja a brit billentyűs.

Tizennégy éves volt mindössze, amikor már különböző táncos bulikon játszott. Nagyon sokrétű volt a zenei érdeklődése: a dzsessz-zenészek közül Fats Valler, Art Tatum és Oscar Peterson lett a példaképe. A komolyzene is közel állt hozzá, különösen Bach, Rachmaninov és Bartók. Így azután a hatvanas évek második felében megalakult Nice együttes vezéregyénisége lett, s ez a zenekar már klasszikusokat dolgozott fel, igaz nem diszkóritmusban. És ezután jött a nagy dobás; Keith ugyanis Greg Lake basszusgitáros-énekessel (King Crimson) és Carl Palmer dobossal (Atomic Rooster) megalakította a világraszóló triót. Az Emerson, Lake And Palmernek közel húsz lemeze jelent meg, talán legismertebb számuk a Muszorgszkijtól átvett Egy kiállítás képei. Albumaik közül a Tarkus, a Pictures At An Exhibition és a Trilogy volt a legemlékezetesebb. A triót Keith szólóévei követték.

Emersonról különben tudnivaló, hogy igencsak heves vérmérsékletű ember volt, koncerten nemegyszer eltángálta szegény Palmert, az elektromos orgonát pedig puszta kézzel belezte ki, isteni csoda, hogy soha nem ütötte meg az áram. Végül 2016-ban öngyilkos lett. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.