Mai évfordulóink – 2019. november 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 2., szombat

a Nap kél 6.29, nyugszik 16.26 – a Hold kél 12.05, nyugszik 20.43 órakor

mottó: “Csak az a szabadság szabadság, amit az ember maga szerzett magának.” Ignotus

– Achilles napja. Az ógörög eredetű név jelentése: a kígyó fia, s szinte kizárólag a görög mitológiából ismerhetjük, hiszen később sosem volt igazán népszerű, ma pedig talán nem is viselik hazánkban. Ma Tóbiás, Tódor és Viktor nevű ismerőseinket is köszöntsük

– Ma Armaghi Szent Malakiásra emlékezik az egyház. Az Ír-szigeten, amint a neve is mutatja Armaghban született 1095 körül, s miután szüleit korán elvesztette, egy remeténél keresett menedéket. Jámborságban nőtt fel, így természetesen pap lett, és a bangori szerzetesi közösség újjáépítésével és példamutató vezetésével alapozta meg tekintélyét. Ezután Connor püspöke lett, s az egyházmegye székhelyét ő tette át Bangorba. Az ír egyház megújítására fontos reformokat dolgozott ki, amelyeket azonban csak a halála után vezettek be. Úton Rómába, Clairvaux-ban, Szent Bernát karjai között halt meg 1148. november 2-án.

– Ma van a Halottak Napja. Hivatalosan a Halottak Napja a Mindenszentek utáni napon van, s eredetileg a katolikus egyházban az összes meghalt hívő emléknapja volt. Ám mára egyházi jellegének megtartása mellett teljesen elterjedt a nem katolikusok, illetve az ateisták körében is, és időben is kitolódott, a megelőző, illetve a követő hétvégén is sokan látogatják a temetőket, s ekkor kerül sor a sírok rendbehozatalára is.

– A néphagyomány a halottak napján tiltotta a mosást, és sokfelé megvendégelték e napon a szegényeket, a koldusokat.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született Egerben ILLÉS GYÖRGY operatőr. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el RONYECZ MÁRIA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves POLGÁR ZSÓFIA sakkozónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves SAID AOUITA marokkói atléta, olimpiai és világbajnok, a középtávfutás történetének egyik legnagyobb alakja, hatszoros világcsúcstartó.

– 85 éves KEN ROSEWALL ausztrál teniszező, páros wimbledoni bajnok, kilencszeres egyéni Grand Slam-tornagyőztes. Ma ünnepel még:

– FRAJT EDIT (1955) színésznő, a Requiem, az Ideiglenes paradicsom, A vörös grófnő és Az elvarázsolt dollár című film szereplője, az egykori Szomszédok című teleregényben Juli alakítója.

– STEFANIE POWERS (1942) amerikai színésznő, a Nősülni kötelező, az Elválunk szerelmem?, a Terhelő bizonyíték és a Valaki figyel című film szereplője, a Nyomoz a páros-filmek főhősnője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.