90 éve született KERTÉSZ IMRE

November 9-én 90 éve született Budapesten KERTÉSZ IMRE író, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, Az angol lobogó, A kudarc, a Gályanapló, A száműzött nyelv, a Valaki más és a Felszámolás című könyv szerzője, a 2002-es irodalmi Nobel-díj – első magyar – kitüntetettje.

2002-ben Nobel-díjjal jutalmazott remekműve, a Sorstalanság 1975-ben jelent meg, s a tragikus élményt, amelyből írta, három évtizedig érlelte, 1945-ben szabadult ki ugyanis a buchenwaldi koncentrációs táborból. Egyébként nem Buchenwaldba, hanem Auschwitzba deportálták, s a szörnyű kalandot nem sokan élték túl. Nem csoda, ha az átélt borzalmak – illetve mint írásából kiderül, furcsán kettős élmények – egész életére és irodalmi munkásságára is meghatározó befolyással bírtak.

Mire a lágerek poklát túlélve hazavergődött, két év alatt sihederből felnőtt ember lett, hírlapíróként kezdett dolgozni, majd műfordításokból tartotta el magát. A Sorstalanság “természetesen” megjelenésekor teljesen visszhangtalan maradt – erről szólt később Kudarc című regénye -, s műveinek értékeit, a szerző irodalmi nagyságát se itthon, hanem külföldön fedezték fel, és ismerték el először. Németországban kapott díjai, kitüntetései már egy szekrényben sem igen fértek, mikor szülőhazája is méltányolni kezdte érdemeit, de talán igazuk van azoknak, akik úgy vélik, Nobel-díját is inkább köszönhette külföldi tisztelőinek.

Sajnos jellemző hazai viszonyainkra, hogy a magyar irodalom első Nobel-díja sem okozott osztatlan örömöt, de ezt inkább hagyjuk. Kertész Imre 2016-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író leghíresebb, Sorstalanság című regényét kínálja antikvár példányban. 

 

Az alanti képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.