Mai évfordulóink – 2019. november 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 10., vasárnap

a Nap kél 6.41, nyugszik 16.15 – a Hold kél 15.45, nyugszik 4.01 órakor

mottó: “A végső bajban mindent merni kell.” Friedrich Schiller

– Réka napja. A manapság oly divatos név nagyon régi, eredete és jelentése homályba vész. Bizonyára a törökből származik, de a hunoknál is népszerű volt, hiszen Attila első feleségét is így hívták. Vámbéry Ármin szerint eredetileg azt jelentette, hogy nagyasszony. Ma Jusztusz és Virgínia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Nagy Szent Leó pápa emléknapja. Jelentős egyházfő volt, ő védte meg Rómát Attila seregétől, s ő állapította meg a húsvét idejét. Dicső tettei évtizedekre megalapozták a pápaság tekintélyét.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER német író és költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 575 éve hunyt el I. ULÁSZLÓ magyar király. Jagelló Ulászló lengyel király és Hedvig magyar hercegnő fia 1440-ben lépett trónra, s mindössze négy évig uralkodott. Királlyá választásakor a magyar rendek két pártra szakadtak, ugyanis az egyik oldal, a Hunyadi-párt őt, míg a másik oldal az özvegy Erzsébettel az élen az utószülött Lászlót támogatta. Ez a konfliktus belháborút indított el az országban, amely a Hunyadiak győzelmével zárult. Ulászló uralkodásának éveit a török hódítók visszaszorítása, a honvédő harcok határozták meg. Ebben a küzdelemben nagy segítségére volt a híres hadvezér, Hunyadi János, de még ő sem tudta megvédeni meggondolatlanságától, amikor a várnai csatában felkészületlenül támadt a törökre. A várnai harcmezőn esett el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves FAUSTINO ASPRILLA kolumbiai labdarúgó. Egy isten háta mögötti kolumbiai faluban született, nyolc testvére volt, így talán nem is álmodott arról, hogy egyszer milliomos lesz. A kitörés egyetlen lehetőségét választotta, focista lett, s 1989-ben tudott megélni először tehetségéből. Aztán szupersztárrá nőtte ki magát, 1992-ben megvette az olasz Parma, amellyel megnyerte a KEK-et, majd a Szuper Kupát. Bekerült a válogatottba is, sőt, ő lett hazája nemzeti tizenegyének egyik leghíresebb tagja. A könnyebb azonosítás végett: ő volt az, aki a góljai után mindig cigánykereket hányt.

– 60 éves MACKENZIE PHILIPS amerikai színésznő, a Szerelemgyerek és az American Graffiti című George Lucas-film szereplője, a Mamas and Papas együttesben világhírnevet szerzett John Philips lánya.

– 70 éves ANN REINKING amerikai táncosnő és színésznő, a többi között a Mindhalálig zene című világsikerű zenés film közreműködője.

– 75 éves TIM RICE angol dalszövegíró, Andrew Lloyd Webber és Elton John szerzőtársa, az Evita és a Jézus Krisztus szupersztár című rockoperák szövegírója. Ma ünnepel még:

– ENNIO MORRICONE (1928) olasz zeneszerző, a világ egyik legismertebb és legkedveltebb filmzene-szerzője, egyebek mellett a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, a Teoréma és a Dekameron című film zenéjének komponistája.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.