80 éves KAREL BRÜCKNER

November 13-án 80 éves KAREL BRÜCKNER cseh labdarúgó-edző

Maga is focizott, de – talán nem sértődik meg érte – nem vitte valami sokra, az Olomouc kisebb csapataiban rúgta a bőrt. Edzőként is először az ifikkel foglalkozott a helyi klubban, majd felnőtt cseh és szlovák csapatoknál dolgozott. 1998-ban lett viszonylag ismertebb, amikor a cseh U21-es válogatott irányításával bízták meg, s egyben az akkori felnőtt szövetségi kapitány, Jozef Chovanec segítője lett. 2000-ben ezüstérmet nyert csapatával az utánpótlás Európa-bajnokságon, majd miután a nagyválogatott leszerepelt 2002-es vébé selejtezőin, őt nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányává.

Az általa vezetett válogatott az első meccsét éppen a magyarok ellen vívta, s a csehek nyertek. Azt követően a cseh válogatott több mint húsz mérkőzésen maradt veretlen. Portugáliában is nagyszerű játékot produkáltak, de nem volt szerencséjük; az elődöntőben 1:0-ra vesztettek a későbbi győztes görögökkel szemben. Az Európa-bajnokság gólkirálya különben a cseh Milan Baros lett. 2008-ig állt a cseh válogatott élén, majd egy évig még az osztrák válogatottat irányította, s végül pont egy évtizede vonult vissza. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.