65 éves YANNI

November 14-én 65 éves YANNI görög zeneszerző, zongorista, énekes

A nálunk szinte ismeretlen, de Amerikában szupersztár zeneszerző és billentyűs Görögországban született valami egészen elképesztő és kimondhatatlan néven, így aztán Amerikában gyorsan átkeresztelkedett. Popelemekkel árnyalt, érzelmes szimfonikus zenéje, nagyívű billentyűs játéka hallatlanul népszerűvé tette a tengerentúlon, zenéje reklámokban, tévéműsorokban csendül fel, sőt még az atlantai olimpia közvetítésekor is hallhattuk. Teljesítménye még inkább elismerésre méltó, ha számításba vesszük, hogy fiatalkori sikereit a vízben érte el: tagja volt a görög úszóválogatottnak, és 14 évesen ő tartotta hazájában a gyorsúszás korosztályos országos csúcsát.

Egyetemistaként került az Egyesült Államokba, ahol hamar bedolgozta magát a zenébe: először csak stúdiózenészként foglalkoztatták, később reklámzenéket írt, majd producerkedni kezdett. Mára már az instrumentális zene legkedveltebb alakja. Nem kevés publicitást biztosított neki, hogy egyik időben az élettársa volt a Dinasztia című sorozatból nálunk is ismert színésznő – a nála több mint egy évtizeddel idősebb – Linda Evans. Yanni amerikai népszerűségéhez adalékként legyen elég annyi, hogy amikor pár éve nagyszabású koncertkörutat tett az Államokban, akkor a Rolling Stones, a U2 és Elton John mögött a negyedik lett a legjövedelmezőbb turnék rangsorában, Eric Clapton és Celine Dion a nyomába sem ért. Yannit ma már szülőhazájában is megbecsülik, pár éve az Akropolisz tövében többszáz fős zenekar adta elő szerzeményeit. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.