80 éves AMANDA LEAR

November 18-án 80 éves AMANDA LEAR francia énekesnő

Hogy tényleg ennyi idős, az kétséges, maga Amanda sosem árulta el, hogy mikor született, így máig számos verzió kering róla. De közel sem a születési dátuma a legnagyobb titok vele kapcsolatban, hanem a neme, pályafutása a csúcsán a fél világ vitatkozott rajta, hogy fiú avagy lány. Tény, hogy férfiasan mély, búgó hangja van, dalaival a hetvenes évek végén aratta legnagyobb sikereit.

De nem a zene fedezte fel, hanem a képzőművészet, egészen pontosan az excentrikus zseni, Salvador Dalí, éveken át volt a spanyol festő modellje, a viccre mindig kapható Dalí dobta be a köztudatba azt a hírt is, hogy Amanda valójában férfi. Dalí kedvenc múzsája iránt persze óriási érdeklődés volt világszerte, s bár maga Amanda inkább a festészetet kedvelte, a szakemberek énekesnőt csináltak belőle. Ő lett a diszkókorszak egyik legkedveltebb előadója, Queen of Chinatown, Follow Me és Enigma című dalai immár klasszikusak – utóbbit különben pár éve minden nap hallhattuk a tévében, a Give A Bit Of Mmh To Me hangzatú sora egy csokireklám énekelt szlogenje. A nyolcvanas évek közepén némiképp csökkent a népszerűsége, de nem higgyük, hogy visszavonult, máig folyamatosan énekel és adja ki a lemezeket.

Színésznőként is ismert, több filmje eljutott hozzánk is, mint ahogy ő maga is többször járt nálunk. Az évtizedek alatt a homály is oszlott kissé, pucér képei bizonyították, hogy tényleg nő, s volt egy harminc évvel fiatalabb férfi élettársa is. Csak azt lehetetlen kideríteni, hogy valójában hány éves… (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.