75 éve született FARAGÓ “JUDY” ISTVÁN

November 20-án 75 éve született FARAGÓ “JUDY” ISTVÁN rockzenész

Szerencsére a magyar rocktörténelemnek is megvannak a maga legendái. Ki ne emlékezne  például a Scampolo együttesre, a hazai beat és rock korszak egyik első bandájára? Emlékeztetőül azért említsünk meg néhány nevet az egykori tagok közül, megérdemlik: Harmat László, Rosemberg Tamás, Tihanyi Gyula, Danyi Attila, Szidor László, Presser Gábor.

És persze Faragó “Judy” István, a kitűnő gitáros, aki már ott volt a Scampolóban az első akkordok lefogásánál is, amikor a banda még a Shadows vonalán haladt, és sokan még azt sem tudták melyik végén kell fogni az elektromos gitárt. Judyt aztán – a legrosszabbkor – behívták katonának, ahol miután halálra ijesztette a szocialista világrendszer megdöntésére fenekedő imperialistákat, Flotilla néven zenekart szervezett, s mivel béke volt, 1964-ben elindulhatott a Ki Mit Tud-on? is. Leszerelése után ismét felcsillant a nyugati agresszorok szeme, de hasonló izgalomba jöttek a Scampolo-rajongók is, Judy ugyanis visszatért a csapatba, és nyomatták kifulladásig. Tanúsíthatják, akik jártak akkortájt a Vigyázó Ferenc utcában.

A Scampolo 1981-ben oszlott fel, így Judy engedett a másik őstag, Komár László hívásának, csatlakozott a Szemek, Szájak, Szívek együtteshez, ezt követte a Sprint, majd a szólóévek, hangulatos lemezekkel. A nyolcvanas évektől kezdte saját albumainak kiadását. Első lemeze, a Judy Gitár, a második az Ezüst gitár, a harmadik a III., a negyedik pedig egy Best Of volt. Judyt nem csak gitárosként, hanem szerzőként is jegyezték.

S tették ezt 2003 nyaráig, amikor is a legendás rocker végleg a nagy elődök égi köréhez csatlakozott. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.