200 éve született GEORGE ELIOT

November 22-én 200 éve született GEORGE ELIOT angol írónő

Eredeti neve Mary Ann Evans volt, művésznevéül azonban férfinevet választott, s míg ez a mai lektűrszerzőknél bevett szokásnak számít, akkoriban egyáltalán nem volt általános. Hősnőnk azonban így is lázadni akart az avitt hagyományok ellen, mint ahogy azért szakított a vallással is, mert apja bigott vallásos szellemben nevelte.

Később is jócskán adott okot a megbotránkozásra, évtizedekig élt például vadházasságban egy nős férfival, élete alkonyán pedig feleségül ment egy nála húsz évvel fiatalabb férfihoz, ami szinte példátlan volt a viktoriánus erkölcsök hazájában. Zűrös magánéletének társadalmi megítélése nagyban befolyásolta írói munkásságának elismerését is, hiába írt remekműveket, a korabeli kritika – de még az olvasók is -, sosem bocsájtották meg neki viselt dolgait. Egyébként nem is akart író lenni, élettársa biztatására fogott tollat, első írásai csak negyvenéves korában jelentek meg. S már ötven is elmúlt, amikor megírta Middlemarch című világsikerű regényét, amely egész Európában nagy visszhangot keltett.

A férfiaknak különösen tetszettek művei, mert a gyengébb nemhez tartozva sem volt valami jó véleménnyel a nőkről. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.