Mai évfordulóink – 2019. november 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 23., szombat

a Nap kél 7.00, nyugszik 16.01 – a Hold kél 2.35, nyugszik 14.42 órakor

mottó: “Az Isten a szív imádságát szereti, és nem a szónkra figyelmez.” Mikes Kelemen

– Kelemen és Klementina napja. A latin eredetű nevek jelentése jámbor, szolid. Emiatt szívesen viselték a katolikus egyházfők, nem véletlen, hogy 17 pápát hívtak Kelemennek. Ma Dániel és Géza nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A katolikus egyház ma Szent Kelemen pápára emlékezik, aki az első ilyen nevű pápa volt, egyébként pedig Szent Péter után Róma harmadik püspöke. Legendája szerint Traianus császár a mai Krímbe száműzte, ahol vasmacskával a nyakában a vízbe ölték.

– A néphit a tél kezdeteként tartja, s Kelemen napja az utolsó alkalom a híveknek az önfeledt szórakozásra az adventi időszak előtt.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 160 éve született BILLY, A KÖLYÖK. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éve született Nyíregyházán SÁRKÖZY ZOLTÁN színész. Debrecenben kezdte pályafutását, majd több vidéki színházban is játszott, mígnem 1960-ban újra a Csokonai Színházba szerződött, és onnantól fogva a hajdúsági főváros színházlátogató közönsége tapsolhatott neki. Az évtizedek alatt nagyon sok főszerepben bizonyította tehetségét, különösen klasszikus drámákban és modern színdarabokban aratta sikereit, egyebek mellett a Csókos asszony, az Egérfogó, A nagybőgő, a Phaedra és a Rokonok című darab szereplője volt. Néhány filmje és tévéjátéka jóvoltából az egész ország ismerhette, egyebek mellett a Kiálts, város!, A bosszú, Az áldozat, a Tutajosok, a Jelenidő és a Fekete város közreműködője volt. Idén tavasszal hunyt el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves MAXWELL CAULFIELD skót színész, a Szökésben, A Grease 2., az Idegen a világűrből, a Valódi szőke és a Halálos megbízás című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– MILEY CYRUS (1992) amerikai színésznő, énekesnő, a Hannah Montana című filmsorozat címszereplője.

– FRANCO NERO (1941) olasz filmszínész, a Mint a bagoly nappal, A rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, A vizsgálat lezárult, felejtse el!, a Keoma és a Querelle, valamint a Julianus barát, a Honfoglalás és a Sacra Corona című magyar film szereplője.

– POKORNY LIA (1971) színésznő, a Beugró és a Társas játék című tévésorozat szereplője.

– TÖRÖCSIK MARI (1935) színésznő, a Körhinta, az Édes Anna, a Szerelem, a Sikátor, a Szerelmem Elektra, a Macskajáték és a Déryné hol van című film főszereplője, a Nemzet Színésze.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.