125 éve született MICHEL SIMON

Április 9-én 125 éve született MICHEL SIMON francia színész

Svájci volt, de nem a megszokott, hűvös fajtából való. Fiatalon számos foglalkozást kipróbált, volt bokszoló, majd házaló, fényképészsegéd és utcai árus, s egy időben táncosként kereste a kenyerét. Egy revűben figyeltek fel rá a filmesek – nem volt nehéz, hisz igencsak jellegzetes fizimiskával áldotta meg a sors.

Első filmjét kilencvenöt éve, 1925-ben forgatta, s hamar a francia film egyik legnépszerűbb színésze lett. Játszott mindenben; drámában és vígjátékban, volt kisember és bűnöző, s valamennyi szerepét nagy műgonddal dolgozta ki, így mindig hiteles alakítást nyújtott. Rendszeresen tapsolhatott neki a közönség a színházban is, főként klasszikus művekben vállalt szerepet, s bemutatkozott rendezőként is; nagy sikerrel vitte színre például Pirandello Hat szerep keres egy szerzőt című darabját. Kivételes tehetség volt, a rendezők szerettek is vele dolgozni, Duvivier például több filmjében szerepeltette, még magyar rendező munkájában is feltűnt; Radványi Géza vele forgatta a Bard úr különös kívánsága című filmjét, amelyben Simon egészen parádés alakítást nyújtott.

Legismertebb filmje A szuka, a Fiúk az intézetben, Az ördög szépsége és A király mulat, valamint Ettore Scola remek műve, az Életem legszebb estéje. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.