95 éve született ROD STEIGER

Április 14-én 95 éve született ROD STEIGER amerikai színész

Amikor 2002-es halála előtt pár évvel Magyarországon forgatott, partnere, a szintén nagyhírű John Hurt azt mondta: “Steiger neve a siker garanciája számomra”, s alighanem igaza volt. Szinte valamennyi filmje népszerű lett, s mivel több mint hetven filmben játszott, volt alkalma az elismeréseket nyugtázni. Talán legismertebb filmje az Éjféli expressz, amelyért Oscarra is jelölték, de a díjat akkor nem ő kapta. Volt persze Oscarja neki is, a Forró éjszakában című filmben nyújtott alakításáért kapta; Benito Mussolinit alakította. Sokak szerint megérdemelte volna a díjat Bondarcsuk Waterloo-filmjéért is, amikor Napoleont formálta meg.

Egyébként nem hajszolta a sikert, sőt. Művészi szempontok szerint válogatott a szerepek közül, csak azt vállalta el, ami tetszett neki. Így is keresett persze évi egymillió dollárt, s mint megvallotta: “van gyönyörű otthonom, gyönyörű feleségem, kisfiam, azt csinálok amit akarok… s számomra az jelenti a sikert, hogy olyan munkám van, amit imádok”. Bár ez utóbbi tekintetében kicsit füllentett, hiszen nagy szerelmét, a színházat élete vége felé már nem tehette magáévá. “Imádom a színházat, de ma már gondolni sem merek színpadi munkára. Néhány éve súlyos szívműtétem volt, azóta sokkal óvatosabban kell élnem” – mondotta.

Ami persze nem jelentette azt, hogy a filmezéssel felhagyott, szinte élete utolsó percéig dolgozott. Előadásokat tartott, verseket írt, és jó tanáccsal látta el Bill Clinton akkori amerikai elnököt, hogyan tegye hatásosabbá a beszédeit. Ő maga nagy dumás volt, öt nőt sikerült rábeszélnie, hogy legyen a felesége. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.