190 éve hunyt el KATONA JÓZSEF

Április 16-án 190 éve hunyt el KATONA JÓZSEF költő, író

A magyar dráma egyik klasszikusa Kecskeméten született, s mint a város főügyésze halt meg, pedig még nem volt negyven éves. Halálakor mint tekintélyes jogtudóst búcsúztatták, irodalmi munkássága életútjának vázolásakor szóba sem került a gyászbeszédekben. Az azóta nemzeti drámánkká lett Bánk bánt ugyanis Katona életében szinte senki nem olvasta.

Köztudott, hogy művét a Kolozsvári Nemzeti Színház pályázatára írta, de a dráma értékét a bírálóbizottság nem ismerte fel. Nem voltak jó véleménnyel a Bánk bánról a kortársak sem, Vörösmarty nem sokra becsülte, Széchenyi pedig egyenesen károsnak tartotta. Szegény Katonát nemcsak az irodalmárok, de a nők sem értették meg. Halálosan szerelmes volt Széppataki Rózába, akitől már szinte zavaróan érzelgős levélben kért választ a nagy kérdésre, remélhet-e, de a híres színésznő válaszra sem méltatta – később férjhez ment Déry István színészhez, szegény Katona pedig örökre agglegény maradt.

Így azután irodalomban is, a szerelemben is végleg csalódva hazament Kecskemétre, és bánatában halálra dolgozta magát. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A niklai remete és a kecskeméti fiskális című tanulmánykötetet kínálja, antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.