65 éves REGŐCZY KRISZTINA

Április 19-én 65 éves REGŐCZY KRISZTINA műkorcsolyázónő

Nem lehet mondani, hogy kirobbanó tehetsége elkápráztatta volna a környezetét, első edzője, bizonyos Csepela Lajos bácsi kitiltotta a jégről is, mert a világon semmi fantáziát nem látott benne. Körülbelül így volt vele a családja is, szegény nagymamája inkább zongoraművésznek szánta, ám Kriszta visszakönyörögte magát a jégpályára, s ahogy mondani szokták, tehetsége idővel utat tört magának.

Kezdetben persze egyedül próbálkozott, de úgy nem sokra vitte, aztán hat évi egyéni korcsolyázás után 1967-ben megtörtént a nagy találkozás Sallay Andrással, s azon nyomban össze is kötötték a sorsukat – persze kizárólag a sportban. Az itthoni sikerekkel nem is volt baj – kilencszer nyertek magyar bajnoki aranyat -, de a nemzetközi mezőnyt nem csak korcsolyatudásban kellett utolérni. Vegyük például a fellépőruhákat, amelyek elkészítése persze a családra várt, leginkább Regőczyéket döntve ezzel anyagi romlásba. Az edzés-lehetőségekről pedig csak annyit, hogy míg ellenfeleik légkondicionált jégcsarnokokban készültek, ők előbb letolták a havat a Millenáris jegéről, s csak azután kezdhettek a szabadtéri edzéshez. De nem nagyon támogatta az állam a külföldi versenyekre való kiutazásukat sem, kész csoda, hogy mindezek után a Regőczy-Sallay kettős a világ élvonalába küzdötte fel magát.

1980-ban értek fel a csúcsra, amikor világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet szereztek. Visszavonulásuk után a jégrevűk közönségét is elkápráztatták szerte a világon, majd végleg szögre akasztották a korcsolyát. Krisztina előbb külföldön vállalkozott, majd hazajött, egy Tornászda és Szépségház tulajdonosa lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.