75 éves BJÖRN ULVAEUS

Április 25-én 75 éves BJÖRN ULVAEUS svéd énekes, zeneszerző, gitáros, a legendás ABBA együttes tagja

Az ABBA együttes tagjai már korábban is zenéltek, Björn és Benny más és más együttesben muzsikált, mígnem a kölcsönös szimpátia egy csapatba kovácsolta őket. Éppen egy fesztiválon léptek fel, amikor találkoztak a két lánnyal, akik egy szintén fellépő együttesben vokáloztak. A fiúk beleszerettek a lányokba, ezért előbb saját együttesükbe csábították őket, majd a szakállas zongorista, Benny feleségül vette a vöröshajú Anni-Fridet, Björn pedig a szőke Agnethát. Felvették a nevük kezdőbetűiből alkotott ABBA nevet, s viszonylag sikeres svédországi karrier után megcélozták a nemzetközi karriert.

Először az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon vágták haza a mezőnyt a Waterloo című dallal, majd az S.O.S. című számmal rendezték át a listákat. Fülbemászó dallamok, tisztességes hangszerelés, profi előadásmód és nem utolsósorban derűs, harmonikus világkép – ez volt a titok. Tucatnyi daluk lett világsiker, például a Dancing Queen és a Money, Money, Money, s először ők aknázták ki a videóklipekben rejlő lehetőségeket, miáltal akkor is láthatták őket a rajongók, amikor éppen nem turnéztak. Bár ilyen időszak kevés volt, ausztrál turnéjukról mozifilm is készült, amely hazánkba is eljutott. Az idő előrehaladtával aztán a közönség belefáradt az édeskés dalokba, a diszkósított ABBA már nem volt az igazi, és előbb a házasságok, majd a csapat is felbomlott.

Az ABBA iránti nosztalgia azonban ma is él, dalaikból nagysikerű musical készült Londonban, Björn Again és A-Teens néven pedig zenekarok viszik sikerre még mindig számaikat. Dalaikból világsikerű musical és mozifilm készült. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.