410 éve hunyt el CARAVAGGIO

Július 18-án 410 éve hunyt el CARAVAGGIO olasz festő

Meglehetősen zűrzavaros életet élt, sorsát jórészt bírósági aktákból ismerjük, ha nem lett volna a barokk egyik legzseniálisabb művésze, valódi útonállóként tartanánk számon.

“Tőrrel az oldalán jár, mindig kötekedésre és verekedésre készen” – írta róla egy kortársa, s utcai randalírozásainak gyakran voltak komoly következményei, Rómából például azért kellett menekülnie, mert agyonszúrt valakit. Egyébként példás rend szerint élt, két hetet festett, majd négy heti “szabadságot” engedélyezett magának, amit jórészt kocsmai dorbézolásokkal töltött, ha a pincér rosszat szólt, máris repültek a flaskák. Élete szakadatlan meneküléssel telt, egy sértett máltai lovag még bérgyilkosokkal is üldöztette, s végül ők ölték meg.

A festés során is fenegyerekként viselkedett, csodálatos festményei akkoriban heves viták középpontjában álltak. Szinte minden bibliai témájú képére festett valami szentségtörő dolgot, az ő ábrázolásában Szent Máté olyan lett mint egy “vén koldus”, Szűz Mária pedig mint egy “felpuffadt utcalány”. És ő ábrázolta először Jézust szakáll nélkül. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.