60 éves BARDÓCZY ATTILA

Július 30-án 60 éves BARDÓCZY ATTILA színész, énekes

Gyerekfejjel édesapja munkájából kifolyólag éveket töltött Algériában, ahol nem csak a francia nyelvet sajátította el, hanem a helyi rádióadókban a francia sanzonokat is megismerte, s ennek később még nagy jelentősége lett az életében. De akkoriban még a prózai színház érdekelte igazán, a főiskolán is prózai szakra járt, ehhez képest diplomájának megszerzése után a Rock Színházhoz szerződött, és 13 év után sem prózai színházba, hanem az Operettbe igazolt át.

Úgyhogy eddigi sikereit is főként zenés darabokban aratta; A nyomorultakban Javert felügyelőt, a Jézus Krisztus szupersztárban Heródest, a Miss Saigonban a Professzort, A dzsungel könyvében Kát, az Evitában pedig Perónt játszotta. Ez utóbbi különösen szép emléke, hiszen a darabbal Németországot is megjárták. Németül különben több más szerepet is eljátszott, például Lord Henryt a Dorian Gray-ben. Időközben a zenés színház mellett megszerette az éneklést is, és ekkor fedezte fel serdülőkori emlékei között a francia sanzonokat, Jacques Brel dalaiból összeállított egy sanzonestre valót, amelyet A dal árnyéka címmel nagy sikerrel mutatott be az Óbudai Társaskörben. Híre a Francia Intézetbe is eljutott, ő pedig a párizsi sanzonfesztiválra, amelyen ő kapta a legjobb külföldi előadó díját.

Sanzonjait különben már lemezeken is hazavihetik az érdeklődők. A szigorú, de zseniális Seregi Lászlótól való félelmében táncolni is megtanult a Crazy for you című darabhoz, úgyhogy tényleg nagy kár lett volna, ha gyerekkori álmát megvalósítva mégis prózai színésznek áll. Bár sokoldalú tehetsége láttán joggal feltehetjük, nem okozna csalódást akkor sem. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.