305 éve hunyt el XIV. LAJOS

Szeptember 1-jén 305 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király

1643-ban ötévesen került a trónra, helyette természetesen akkor még anyja és Mazarin bíboros irányította az ügyeket, az utóbbi halála után azonban a király maga vette kezébe a tényleges hatalmat. 1655. április 13-án virradt fel a nagy nap, amikor a fáma szerint a király lovaglóruhában, vadászcsizmában, kezében lovaglópálcával betoppant a parlamentbe, odasétált a jegyzőkönyvhöz, s a neki nem tetsző lapokat egyszerűen kitépte belőle. Majd nyugodtan a megdöbbent méltóságok felé fordult, s ekkor mondta a szállóigévé vált szavakat: “Uraim! Önök azt hitték, hogy az állam Önök. Tévedtek. Az állam én vagyok!” Ezután abszolút monarchiát teremtett Franciaországban.

Eltökélte, hogy országát Európa vezető hatalmává teszi, és ezért szinte állandóan háborúban állt valamelyik országgal. De célját végül is elérte. Okos uralkodó volt, hisz nem gondolta, hogy ő a legokosabb a világon, ezért kiváló tanácsadókat fogadott maga mellé, a gazdasági és pénzügyeket például a híres Colbert irányította. Szerette a művészeteket, támogatta például Corneille-t, Racine-t és Moliére-t. Több mint hét évtizedig ült a trónon, így befolyása az élet minden területén alapvető nyomot hagyott. A pompás udvarában meghonosított szokások aztán egész Európában elterjedtek.

Az uralkodók többsége talán csak azon szokását nem követte, hogy hatalma csúcsán is jó modorú, kellemes ember maradt. Határozottan és erős kézzel kormányzott, de még a cselédlányokkal is rendkívül udvariasan viselkedett. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Szerelem a korona árnyékában című regényt kínálja, 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.