75 éves NAGY FERÓ

Január 14-én 75 éves NAGY FERÓ rockzenész, a Beatrice együttes énekese

A “Nemzet Csótánya”, az egykori elsőszámú közellenség Letenyén született, és bár ezt sokan nem tudják róla, a Kandó Kálmán Főiskolát is elvégezte. A hatvanas évek elején kezdett zenélni, útja egyenesen vitt a Zárvatermőkbe, onnan pedig a Beatricébe. Amely akkor még egy bájos női zenekar volt, Feró pedig úgy kerülhetett közéjük, hogy elvette a gitáros Csuka Mónikát. A Beatrice akkor még diszkóval próbálkozott, bizonyára sokan emlékeznek az 1977-es Metronóm Fesztiválra, ahol csillogó ruhákban a Gyere kislány, gyere című dalt adták elő.

Aztán a lányok távoztak, helyükbe pedig marcona férfiak érkeztek, s a Beatrice punkos jellegű, szókimondó és cenzúrázatlan szövegű dalokat kezdett játszani. A babos kendős társulatot az ország minden művelődési háza kitiltotta, dalaik csak kéz alatt, rossz minőségű koncertfelvételek még rosszabb minőségű másolatain terjedtek. Mégis ez volt Feró életének legnagyobb korszaka, amikor szó szerint fürödhetett a népszerűségben, a közönség szeretetében. A nyolcvanas évek végén aztán megnyíltak előttük a kapuk, Feró eljátszhatta Laborcot az István, a királyban, sőt Kecskeméten még Hamlet-átdolgozását is bemutathatta. A rendszerváltás egyik szimbóluma lett a Nyolc óra munka című dala, és megérdemelt sikerű száma az Azok a szép napok. Emellett remek műsort vezetett a rádióban Garázs címmel, és szintén saját műsora van az egyik kereskedelmi tévében, Feró kocsmája címmel.

S az egykori vad rocker manapság már békés nagypapa, aki a minap az X-Faktor egyik mentoraként segítette az ifjú tehetségeket, talán éppen az ő nyomdokaiba lépni. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.